Politika

Kosovska policija pokušala da uruči poziv za saslušanje liderima Srpske liste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2022

-

16:20

Kosovska policija pokušala da uruči poziv za saslušanje liderima Srpske liste
Kosovska policija pokušala da uruči poziv za saslušanje liderima Srpske liste - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić, Jadranka Ilić, Rade Prelic

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici kosovskog odeljenja za teška krivična dela pokušali su da uruče poziv za saslušanje predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, potpredsedniku Igoru Simiću i članu Predsedništva Slavku Simiću u svojstvu osumnjičenih lica, saznaje Euronews Srbija.

U ovom trenutku možemo da potvrdimo informaciju da su pozivi upućeni i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, potpredsedniku Igoru Simiću i članu predsedništva Slavku Simiću u svojstvu osumnjičenih i da oni te pozive nisu primili", navodi se u saopštenju Srpske liste.

"U ime Srpske liste ostajemo pri stavu da se nijedan od lica sa tog spiska, pa i naši članovi neće odazvati tom pozivu jer je u pitanju čist politički progon koji ima za cilj progon našeg naroda sa ovih prostora, kao i da će u slučaju hapšenja bilo kog čoveka sa tog spiska uslediti protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti. Želimo da obavestimo Prištinu ali i celokupnu javnost da je srpski narod jedinstveniji nego ikad i da niko od lica sa spiska koji su napravili u Prištini nije primio poziv", poručili su iz Srpske liste.

Imena predstavnika Srpske liste dodata su na ranije objavljeni spisak od 72 lica srpske nacionalnosti koje Priština tereti za "napad na ustavni poredak Kosova" zbog protesta Srba na jednostrane poteze Prištine, potrvrđeno je za Euronews Srbija.

Rakić je o tom spisku izvestio javnost još u aprilu, i tada je istakao da je u pitanju politički i etnički motivisan progon Srba, i da su naši sunarodnici unapred osuđeni.

"Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nas unese razdor. Spisak im nije konačan pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti", rekao je Rakić na konferenciji za medije 24. aprila.

Rakić je tada ponovio da Srbi na Kosovu žele da sačuvaju mir, ali i da tolerantni stav Srba ima granicu.

"Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bismo odbranili ljudska prava naših građana", poručio je tada Rakić.

Petković: Obavestio sam Lajčaka o progonu lidera Srpske liste

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković obavestio je o svemu ovome specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka.

"Prevario se svako ko misli da će uplašiti Srbe na KiM. Nije to ni jačima uspelo, neće ni Kurtiju koji bi da ruši mostove saradnje i mira. Srbi će ostati jedinstveni u odbrani legitimnih prava", napisao Petković na Tviteru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija