Politika

Kurti: Blizu smo postizanju sporazuma o energetici sa Srbijom, sledeća nedelja ključna

Komentari

Autor: Kosovo online

18/06/2022

-

17:37

Kurti: Blizu smo postizanju sporazuma o energetici sa Srbijom, sledeća nedelja ključna
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da su Kosovo i Srbija blizu postizanja sporazuma o energetici kao i da je sledeća nedelja ključna, pa se mora paziti kako proces ne bi bio oštećen, prenosi Reporteri.

"Sledeća nedelja je ključna da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog puta, tako da moramo da pazimo da narednih dana ne oštetimo proces nagađanjima", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da je na sastanku, koji su KEDS i srpska strana održali o energetici, razgovarano o četiri usluge koje su ranije dogovorene.

"Ono što treba imati na umu jeste da je reč o četiri prethodno dogovorene usluge, odnosno ugradnji brojila za energiju, njihovom održavanju i naplati mi smo tu obavezu ispunili. Neće biti dodatnih usluga u oblasti distribucije mimo ove četiri službe koje sam pomenuo i mimo četiri opštine na severu Kosova", rekao je on.

Kurti je pozvao na oprez zbog, kako navodi, neistina koje se mogu plasirati, jer se, kako kaže, traže izgovori da se ovaj dogovor ne postigne. On je naveo da sporazum o energetici nije vezan za viznu liberalizaciju.

"Ovaj sporazum nije vezan za viznu liberalizaciju, mi smo ispunili sve kriterijume i značajno smo prilagodili imidž Kosova, koji je, po mom mišeljnju, najbolji od proglašenja nezavisnosti“, rekao je Kurti.

"Brnabić iznosi neistine"

Kosovski premijer je, na današnjoj konferenciji za novinare, reagovao i na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je juče u Ohridu rekla da nije bilo genocida na Kosovu i poručila je da se licitiranjem brojevima ubijenih i silovanih unižavaju stvarne žrtve budući da je novinar, postavljajući pitanje, naveo da je na Kosovu ubijeno 1.000 dece, a silovano 20.000 žena.

Kurti je na današnjoj konferenciji ukazao na masovnu grobnicu u Batajnici i ocenio da je ono što je Brnabić rekla "nepodnošljiva neistina".

"Ono što je rekla je nesumnjivo redukcija, iskrivljavanje, nepodnošljiva neistina. Samo u Batajnici ekshumirano je 744 tela Albanaca, samo u jednoj masovnoj grobnici. U masovnim grobnicama u Srbiji ekshumirano je ukupno 950 Albanaca", rekao je Kurti.

On je dodao da u Batajnici danas ne postoji spomen-ploča u znak sećanja na stradale Albanace. Kurti je dodao da premijerka Srbije nastoji da "minimizira zločine".

"Reč je o oko 20.000 žena i devojčica, ali i dečaka i muškaraca koji su silovani, a postoje nacionalne i međunarodne organizacije koje to dokazuju. Primetio sam da premijerka Srbije ima tendenciju da kaže da je bilo zločina, ali mnogo manje. Ona razume da je ranjiv položaj ako kaže da se na Kosovu nije dogodio zločin", zaključio je Kurti.

On je dodao da je ovakav pristup Beograda već viđen kada je u pitanju BiH jer se ne "poriče masakr u Srebrenici, ali se navodi da nije tačan broj ubijenih".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija