Politika

Rističević podneo Skupštini Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice, traži hitan postupak

Komentari

Autor: Euronews Srbija/FoNet

18/06/2021

-

11:33

Rističević podneo Skupštini Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice, traži hitan postupak
Rističević podneo Skupštini Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice, traži hitan postupak - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Narodni poslanik Marijan Rističević sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" podneo je Skupštini Srbije Predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, sa predlogom da se donese po hitnom postupku, saopšteno je danas iz parlamenta. Prethodno je, takođe zahtevajući hitan postupak, svoj predlog podnela i poslanička grupa „Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka.

Rističević je u predlogu, koji je predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću podneo u četvrtak, naveo da se rezolucija donosi u želji za trajnim mirom i pomirenjem naroda i ljudi u regionu, a posebno na teritoriji BiH.

U Predlogu rezolucije se navodi da Skupština osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995, negiranje počinjenih zločina, kao i selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše SFRJ, BiH, a time u i oko Srebrenice.

"Parlament osuđuje svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, uvećanjem i umanjenjem broja žrtava, od bilo koje strane, a što ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH i svaku propagandnu aktivnost koja, korišćenjem zločina u političko-propagandne svrhe, ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanje političkih ciljeva u BiH i regionu", navodi se u predloženom tekstu.

Predloženo je da parlament 11. i 12. jul odredi kao dane na sećanje za sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Kao razloge za hitan postupak Rističević je naveo da obeležavanje 26. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, iziskuje da se Skupština izjasni o ratnim zločinima u i oko Srebrenice koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine. 

Pred poslanicima i predlog poslanika "Ujedinjene doline- SDA Sandžaka“ 

I poslanička grupa „Ujedinjena dolina- SDA Sandžaka“ podnela je početkom juna Skupštini Srbije, takođe po hitnom postupku svoj predlog rezolicije o genocidu u Srebrenici.

E-Stock/Dušan Milenković

 

 

„Nakon pravosnažne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i pre toga Radovanu Karadžiću za udruženi zločinački poduhvat, stekli su se svi uslovi da se po hitnom postupku usvoji rezolucija kojom bi se osudio genocid nad Bošnjacima, kojom bi se zabranilo negiranje i veličanje genocida i osudjenih ratnih zločinaca“, rekao je tada poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović.

On je novinarima rekao da predložena rezolucija predviđa i lekcije u školskom sistemu kako bi „mlađi stvorili zdraviju svest da se genocid niti ratni zločin ne isplati“.

On je dodao da se negiranje i veličanje genocida sve češće i glasnije čuje iz vrha države, te da bi priznavanje, osuda i zabrana negiranja genocida trebalo da bude prvi korak koji Srbija mora da napravi ukoliko žli da gradi dobre odnose u regionu.

Deklaracija o Srebrenici usvojena u julu 2010.

Skupština Srbije je 2010. usvojila Skupština Srbije Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. 


Deklaraciju je predložila tada vladajuća Demokratska stranka i poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

Skupština Crne Gore Rezoluciju o Srebrenici usvojila je juče i u njoj se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, a 11. jul proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija