Politika

Vučić obavestio Borelja: Sutra do podne odluka o dolasku na Samit u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/06/2022

-

13:43

Vučić obavestio Borelja: Sutra do podne odluka o dolasku na Samit u Briselu
Vučić obavestio Borelja: Sutra do podne odluka o dolasku na Samit u Briselu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiće sutra da li će prisustvovati Samitu EU-Zapadni Balkan.

U toku su konsultacije Vučića sa članovima Vlade i najbližim saradnicima oko odluke da li će se ići na taj samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je, u telefonskom razgovoru, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da će sutra u podne biti objavljena zajednička odluka Srbije,Albanije i Severne Makedonije o eventualnom učešću na samitu EU i Zapadnog Balkana u Briselu.

Vučić je "uoči predstojećeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Briselu, obavestio visokog predstavnika Borela da je jutros razgovarao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, kao i o postignutom dogovoru da, nakon konsultacija sa vladama i savetničkim timovima, sutra u podne bude objavljena zajednička odluka o eventualnom učešću na tom skupu".

U telefonskom razgovoru s predsednikom, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Borelj izrazio je zadovoljstvo napretkom ostvarenim u dijalogu Beograda i Prištine na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji su usvojili mapu puta u primeni sporazuma o energetici.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučić i premijer Albanije Edi Rama žele da se solidarišu sa Severnom Makedonijom, čiji predstavnici razmatraju mogućnost da ne putuju u Brisel nezadovoljni tretmanom EU prema njima.

Upravo to je bila tema razgovora koji je Vučić jutros imao sa premijerima Albanije Edijem Ramom i  Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Evropska unija održaće sastanak na visokom nivou o Zapadnom Balkanu 24. juna u Briselu, a poklopiće se sa planiranim zasedanjem Evropskog saveta 23. i 24. juna.

Sastanak se održava nakon što su se članovi Evropske komisije usaglasili da predlože da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

Takva odluka pokrenula je pitanje početka pregovora Albanije i Severne Makedonie.

Unija je sa Severnom Makedonijom i Albanijom trebalo da otvori pregovore o članstvu krajem 2020. godine, ali je Bugarska blokirala otvaranje formalnih pregovora zbog spora oko istorije i jezika sa Severnom Makedonijom.

Tri zemlje, Srbija, Albanija i Severna Makedonija, inače članice inicijative "Otvoreni Balkan" rešile su da se solidarišu zbog takvog odnosa sa EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija