Politika

Kurti: EU će pratiti sprovođenje energetskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

13:24

Kurti: EU će pratiti sprovođenje energetskog sporazuma
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Premijer  Aljbin Kurti rekao je danas da će Evropska unija pratiti sprovođenje mape puta o energetici koju su Beograd i Priština usaglasili u Briselu, kao i da će ona biti uključena i u energetsku strategiju vlade do 2031. godine.

Kurti je na sednici vlade rekao da će četiri opštine na severu preći na sistem naplate električne energije, prenosi pristinska Gazeta ekspres.

"Evropska unija će pratiti sprovođenje ovog sporazuma. Nasledili smo mnoge stvari koje nismo želeli. Dajemo sve od sebe sa onim što smo nasledili", rekao je Kurti i dodao da će mapom puta biti obezbeđen jednak tetman svih građana u pogledu potrošnje i plaćanja električne energije.

Podsetimo, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak objavio je da su delegacije Beograda i Prištine prihatile plan implementacije sporazuma o energetici u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Iz Brisela poručuju da je usvajanje mape puta "korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", u korist svih građana, a ove strane se pozivaju da ostvare napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji.

EU je zahvalila Petru Petkoviću i Besnkiu Bisljimiju na posvećenosti i odgovornom pristupu procesu koji je doveo do današnjeg ishoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija