Politika

Vučić: Razmatrali smo dolazak zbog Severne Makedonije i Bugarske, neke članice su htele da blokiraju pregovore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2022

-

09:20

Vučić: Razmatrali smo dolazak zbog Severne Makedonije i Bugarske, neke članice su htele da blokiraju pregovore
Vučić: Razmatrali smo dolazak zbog Severne Makedonije i Bugarske, neke članice su htele da blokiraju pregovore - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su članice Otvorenog Balkana razmatrale dolazak u Brisel zbog pitanja Severne Makedonije i Bugarske.

Vučić je kazao da je sastanak sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim održan zbog pitanja Severne Makedonije i Bugarske, a rekao je da su pojedine zemlje EU pokušale da blokiraju otvaranje pristupnih pregovara za Severnu Makedoniju i Albaniju.

"O tome smo raspravljali, ali smo ovde da raspravljamo o svojoj evropskoj budućnosti, verujemo da će biti nekih zaključaka koji su dobri za Zapadni Balkan", rekao je on.

Vučić je kazao da je svakako zahvalan Evropskoj uniji na investicijama u Srbiju i donacijama.

Vučić je rekao da su prošla vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da pritiska, te da je u Brisel došao kod prijatelja.

"Verujem u evropsku budućnost Srbije i regiona, ali ćemo se zajedno sa prijateljima iz regiona boriti za tu evropsku budućnost, ali poštujući sebe i verujući da zajednički mnogo toga možemo da uradimo", poručio je on.

Vučić je rekao, po dolasku na Samit EU, da je došao u Brisel da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka, kazao je "ništa", a na to da li se uplašio dolaska u Brisel, kao što su neki tvrdili, poručio je da su prošla vremena u kojima neko može da slobodne i nezavisne države ucenjuje pristicima.

"Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali a neki mnogo veliki ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu", poručio je on.

"Želimo da ubrzano razvijamo prijateljske i bratske odnose. Verujem da ćemo na evropskom i svim drugim putevima biti zajedno", naglasio je Vučić.

Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog proces, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

"Ne mogu da kažem da je Kovačevski srećan. Videćemo šta će biti", dodao je on.

Istakao je da je Severna Makedonija za Srbiju bratska i prijateljska zemlja i da sve što oseća Skoplje kao da osećamo u u Beogradu.

"Sve što osećate vi u Skoplju u Severnoj Makedoniji kao da osećamo i mi u Beogradu, mi ništa od vas niti očekujemo niti tražimo, samo želimo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i verujem da ćemo uvek i na evropskom putu biti zajedno", rekao je on.

O Ukrajini

Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu, i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što, ističe, podržava i teritorijlani integritet Srbije, što, konstatuje, nije slučaj sa većinom zemalja EU.

Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se danas u Briselu i o tome razgovarati.

"Mi poštujemo sebe, barem mislimo da poštujemo sebe malo više od nekih drugih", rekao je Vučić.

Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija