Politika

Ambasador SAD Kristofer Hil: Želimo da budemo prijatelji i partneri Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

08:30

Ambasador SAD Kristofer Hil: Želimo da budemo prijatelji i partneri Srbije
Ambasador SAD Kristofer Hil: Želimo da budemo prijatelji i partneri Srbije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je juče, na svečanosti povodom Dana nezavisnosti, da SAD žele da budu prijatelji i partneri Srbiji i u zavisnosti od opredeljenja Srbije u budućnosti - saveznici.

"Naši prijatelji u Srbiji - želimo da vas bolje razumemo i da slušanju posvetimo bar isto onoliko vremena kao i pričanju. Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke i na zajedničkim interesima. Želimo da budemo prijatelji, želimo da budemo partneri i, u zavisnosti od vaših opredeljenja u budućnosti, želimo da budemo saveznici", rekao je Hil.

Primetio je činjenicu da nas Atlantski okean ne razdvaja nego spaja.

"Dubina i širina naših odnosa može nas voditi da zajedno radimo sjajne stvari ako dozvolimo sebi da budemo na visini zadatka, da budemo tolerantni prema onome u čemu se razlikujemo, da prosvećeno i otvorenog uma prevazilazimo predubedenja iz prošlosti i što je najbitnije da gledamo napred", kazao je Hil.

Naglasio je da Dani državnosti obično označavaju neki datum važan za osnivanje države, a da je to u slučaju SAD 4. jul 1776. kada je u Filadelfiji pre 246 godina potpisana Deklaracija o nezavisnosti.

Deklaracija o nezavisnosti bila je jedna politička izjava, ali je jednako važno što se u velikoj meri oslanjala na evropske filozofe s kraja 18. veka u odredivanju uloga pojedinaca i njihovih prava i odnosa sa državom, kazao je Hil i podsetio da se u tom dokumentu navodi da je svim pojedincima njihov tvorac podario određena neotuđiva prava, među kojima su pravo na život, na slobodu i težnju za srećom.

"To ćemo, nadam se, svi mi nastaviti da radimo čim se ovaj govor završi", rekao je Hil i dodao da je Deklaracija o nezavisnosti uvela koncept ljudskih prava koja je nemoguće oduzeti jer smo sa njima rođeni.

"Demoktratija iz naroda, za narod"

"Proglašavanjem Američkog ustava 12 godina kasnije, ustavopisci su pokušali da ponude rešenje za vekovna nastojanja da se uravnoteže prava pojedinaca sa moćima države", rekao je ambasador i podsetio da je i u Americi dan danas izazov kako u savremenom svetu tumačiti taj težak zadatak održavanja ravnoteže između tih prava i tih moći.

Naglasio je da se narodi širom sveta bore sa tim istim idejama i svakodnevnim zadatkom da ne dozvole da ono što je vek kasnije predsednik Linkoln nazvao vladavinom iz naroda, od naroda, za narod, nestane sa lica zemlje.

"Demokratija iz naroda, od naroda, za narod je danas na udaru u mnogim zemljama. Nažalost, takav je svet u kojem živimo. A od onog vrelog letnjeg dana u Filadelfiji pre skoro dva i po veka i SAD su pravile greške, ali nema sumnje i da smo neke stvari uradili kako valja. Za milione ljudi na ovoj planeti mi smo u stvari postali svetionik slobode, inspiraciju i izvor spokojstva i mudrosti, pa i rešavanja problema. Nije lako ispuniti takva očekivanja niti smo mi baš izabrali tu ulogu", kazao je ambasador.

Dodao je još da "dok stojimo zamišljeni nad krševitim i opasnim političkim pejzažem savremenog sveta treba da nađemo vremena i razmislimo o izuzetnoj važnosti naših principa, da se njima rukovodimo kao nekim kompasom".

Hil je naveo i da svi Amerikanci u ovim nemirnim vremenima moraju naći inspiraciju da nastave plemenite napore koje su započeli hrabri vizionari iz prošlosti kako bi se izborili da svet u kojem rastu naša deca bude bolji od onog koji smo nasledili i pozvao je sve prisutne da nazdrave zajedničkoj srpsko-američkoj budućnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija