Politika

Plenković: Do posete Vučića će doći kada bude trenutak

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

18/07/2022

-

21:52

Plenković: Do posete Vučića će doći kada bude trenutak
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put se večeras oglasio o zabrani predsedniku Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i poručio da će do posete doći "kada bude trenutak".


Plenković je rekao da poseta Vučića ne može da bude privatna jer je to, kako tvrdi, "stvar koja ima svoje političke implikacije".

Obraćajući se novinarima nakon sednice šireg Predsedništva HDZ-a i nakon što je Vučić rekao da je tri puta tražio da poseti Jasenovac, a prvi put još 2. septembra 2021, Plenković je naveo da moraju da se provere navodi da je Vučić najavio posetu još u septembru prošle godine.

On je naveo da je Hrvatska nezvanično saznala da postoji želja Vučića da se dođe u nedelju, ali da nije bilo formalne najave.

"Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatna poseta. To je stvar koja ima svoje političke implikacije. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uslovi, možemo o tome da govorimo", rekao je Plenković, a prenosi Hina.

Plenković je reakciju iz Beograda nazvao "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i zvaničnika nego i medija, a za Hrvatsku tvrdi da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi da zarađuje političke bodove na ovoj temi.

"Nije bilo kontakata  nakon februara"

On je dodao da zna za Vučićevu inicijativu da dođe u posetu krajem februara, početkom marta.

"U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takvu posetu. Nakon toga više nije bilo kontakta niti rasprava na tu temu", naveo je Plenković.

Kao objašnjenje naveo je da je to bio trenutak kada je uhapšen ministar Horvat, kada mu je umro otac, kada je Uskok bio zainteresovan za Miloševića i Aldrovića. Pomenuo je i sprskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

"Mislim da smo Vulina proglasili nepoželjnom osobom kad se na sličan način pokušavalo dovesti vojnike u Jasenovac. Ako se nešto kani raditi konstruktivno, ako se želi normalizovati situacija, onda treba usvojiti evropske manire. 'Dobar dan, mi bismo došli, kad bi vam pasalo, ima li neki dobar trenutak?' Ne možete dolaziti u državu kad i kako se kome prohte", rekao je Plenković.

Što se tiče predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, Plenković je rekao da oni sarađuju i da je bilo jako puno onih koji kritikuju vladu i anatemišu ga zbog saradnje sa srpskom manjinom.

On je dodao da je važno da se u međusobnim odnosima "tretiramo sa poštovanjem", prenosi Index.hr.

"O tome ćemo razgovarati kad se primire strasti"

"Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad neko dolazi u posetu, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba da bude i među državama. Ovde to nije bilo obavljeno na odgovarajući način za takvu posetu koja, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konsekvence. Hrvatska drži do sebe i svojih suseda i želi da normalizuje odnose. Svaka poseta koja može da ima političke konsekvence mora da se pažljivo dogovori", rekao je Plenković.


On je ocenio da deluje smešno kada se piše da je hrvatska vlada ustaška i i poručio da "svakome ko ima neke ambicije u Evropi bi bilo dobro da spusti loptu".

Plenković je najavio da će se o toj temi dalje razgovarati "kad se malo primire strasti".

Zabranu posete Vučića Jasenovcu ponovo je komentarisao i hrvatski ministar spoljnih posova Gordan Grlić Radman, koji je nakon sastanka ministara spoljnih posova država članica EU, rekao da Hrvatska nije mogla da veruje da je uskraćivanje te posete "stvorilo toliku histeriju i nervozu u Srbiji".

Na pitanje šta misli kada govori o revizionističkim narativima, Grlić Radman je rekao da se to odnosi, između ostalog, na Vulina, koji je rekao da Zapadni Balkan može da bude stabilan samo ako svi Srbi žive u jednoj državi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na  konferenciji za medije izneo detalje povodom odluke Zagreba da mu ne dozvoli privatnu posetu Jasenovcu. Kako je naveo, tri puta je poslat zahtev da poseti Jasenovac i svaki put je odbijen iz besmislenog razloga. Kako je dodao, u više navrata je iz Zagreba stigla poruka da se pomeri poseta, i molba je, naveo je predsednik, uslišena. 

"Naime 2. septrembra 2021. prvi put kontaktiramo kabinet Plenkovića, sa molbom da posetimo Jasenovac. Nama 4. septembra stiže molba da odložimo posetu i mi smo to uradili. Nismo nikog obavestili. Ja sam 2022. godine u martu ponovio molbu da posetim Jasenovac. Dobio sam poruku da i sada ne treba da putujem tamo. Ja sam 4. marta odlučio da ispoštujem to. Nismo ponovo izašli u javnost. Onda, treći put. Pupovca sam obavestio da ako smatra da je potrebno da obavesti Plekovića da planiram da posetim Jasenovac, to i uradi. On je verovatno to i uradio. Ja nisam nikada povezivao Jasenovac i Oluju, ali oni jesu", naveo je predsednik Vučić.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija