Politika

Kako će izgledati novi skupštinski saziv: Najviše pravnika i ekonomista, manje od 40 odsto žena, više od 100 Beograđana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/07/2022

-

08:12

Kako će izgledati novi skupštinski saziv: Najviše pravnika i ekonomista, manje od 40 odsto žena, više od 100 Beograđana
Kako će izgledati novi skupštinski saziv: Najviše pravnika i ekonomista, manje od 40 odsto žena, više od 100 Beograđana - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Na izborima održanim 3. aprila, za mesta u parlamentu takmičilo se 18 lista, od čega je 12 njih osvojilo mandate, što znači da će, u odnosu na prethodni saziv Skupštine, na poslaničkim klupama biti pet izbornih lista više. 

Prema dosadašnjem redoseldu na lsitama, koji može da se promeni posle odustajanja nekih, ovo će biti "vatreno krštenje" za 117 poslanika, dok je 132 već imalo prethodno poslaničko iskustvo, a 105 ih dolazi iz prethodnog skupštinskog saziva, navodi se u izveštaju Otvorenog parlamenta.

Po zanimanju, više od 80 poslanika bavi se profesijom koja ima veze sa društvenim naukama - tako se po 41 poslanik bavi pravom i ekonomijom, a 27 njih je svoje karijere ostvarilo u prosveti.

U skupštini dvocifren broj poslanika bavi se i oblastima inženjerstva (22 poslanika), medicine (17), političkih nauka (17), menadžmenta (16), umetnosti (12) i ostalim društvenim naukama (12), a ima i 13 penzionera.

Pored ovih zanimanja u skupštini ima i dvoje studenata, a tu su još i poslanici koji se bave profesijama iz oblasti prirodnih nauka, sporta, novinarstva, privrede i poljoprivrede. U rubrici "ostalo", registrovano je četvoro poslanika.

Pet partija sa po jednim poslanikom

Ubedljivo najviše poslanika, 120, dolazi sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", kojoj malo fali da sama dođe do natpolovične većine. 

Na drugom mestu, ali sa daleko manje poslanika (38) je lista Ujedinjeni za pobedu Srbije koju predvodi Marinika Tepić, a treća je lista "Ivica Dačić - Premijer Srbije", sa 31 poslanikom u novom skupštinskom sazivu.

Koalicija Albanaca doline ima najmanje što je moguće poslanika - samo jednog, dok SDA Sandžaka i Zajedno za Vojvodinu imaju po dvoje narodnih predstavnika u skupštini.

Kada se pogleda koja partija ima najviše poslanika pojedinačno, ubedljivu pobedu odnosi SNS sa 98 članova u parlamentu, na drugom mestu je SPS sa "samo" 22, dok je treći SSP sa 17 poslanika. Sa druge strane, čak pet stranaka ima po jednog poslanika - BGS, DSHV, Zeleni, ZZV i PDD.

Manje od 40 odsto žena u skupštini

Ukoliko pogledamo zastupljenost polova u budućem skupštinskom sazivu, dolazimo do zaključka da nije postignut cilj od 40 odsto učešća žena, mada je njihov udeo blizu - u novom sastavu parlamenta biće 38,4 odsto žena i 61,6 muškaraca.

Najveće odstupanje od odnosa 60:40 imaju liste sa malim brojem mandata - tako su kod lista "Muftijin amanet" (tri mandata), "Zajedno za Vojvodinu" (dva mandata) i Koalicija Albanaca doline (jedan mandat), sva mesta u Skupštini pripala muškarcima.

Sa druge strane, najveći udeo ženskog pola je kod SDA Sandžaka (mada oni takođe imaju dvoje poslanika, od kojih je jedan ženskog pola), ali i kod liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", gde je odnos 60:40 u korist muškaraca.

U starosnoj strukturi, među budućim poslanicima i poslanicama dominira generacija
rođenih između 1970. i 1979. godine (ima ih 30,4 odsto), a ukupna prosečna starost je nešto više od 47 godina. Sve ukupno, ima 14 poslanika i poslanica mlađih od 30 godina. Najstariji poslanik je Vladeta Janković (rođen 1940. godine), dok je najmlađi Nikola Bokan (1999).

Više od 100 poslanika iz Beograda

Prosečno najstarija je lista Koalicija Albanaca doline, čiji jedini predstavnik ima 58 godina, a slede je NADA (52,9 godina) i "Zajedno za Vojvodinu" (52 godine). Sa druge strane, u proseku je najmlađa lista SDA Sandžaka (34,5 godine), a posle nje SPP (37,3) i Zavetnici (45,2),.

Gledano po regionalnoj raspodeli, 105 poslanika dolazi iz okruga Grada Beograda, a slede Južnobački (30 poslanika) i Raški (13). Po jednog poslanika dali su Borski, Kosovski, Pećki i Toplički okrug, dok nijedan ne dolazi iz Kosovsko-pomoravskog i Prizrenskog okruga.

I kada se uporedi broj poslanika sa brojem građana svakog okruga, Beograd ponovo prednjači - jedan "beogradski" poslanik predstavlja 16.138 građana, dok, na primer, jedan poslanik koji dolazi iz Bora jedan poslanik predstavlja 109.210 građana.

Prema zastupljenosti okruga na pojedinačnim listama, iz Beograda ih je najviše u stranci Zavetnici (70 odsto), a nema ih uopšte u četiri manjinske liste - SVM, SPP, SDA, KAD.

Komentari (0)

Srbija