Politika

Stefanović razgovarao sa grčkim ambasadorom o padu ukrajinskog aviona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

27/07/2022

-

15:43

Stefanović razgovarao sa grčkim ambasadorom o padu ukrajinskog aviona
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ambasador Grčke Jorgos Diakofotakis razgovarali su danas o avionu privatne ukrajinske kompanije, koji je prevozio proizvode odbrambene industrije iz Srbije za Bangladeš i koji je pao u blizini Kavale u Grčkoj, saopšteno je iz Stefanovićevog kabineta.


Stefanović je izjavio da tradicionalno dobre i prijateljske odnose Grčke i Srbije prati sadržajna i dobra saradnja u oblasti odbrane, posebno u vojno-vojnoj i vojno-obrazovnoj oblasti, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Diakofotakis saglasio se sa Stefanovićem da je saradnja na visokom nivou i da postoji prostor za njen dalji razvoj u obostranom interesu.

On je ukazao na značaj učešća vojnika obe zemlje u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Podsetimo, ukrajinski Antonov An-12BK se 16. jula nešto pre 23 sata srušio kod grada Kavala, a leteo je iz Niša za Aman,a poginuli su svi članovi posade, inače državljani Ukrajine. U pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

Avion je poleteo iz Niša, ali je na oko pola puta preko Egejskog mora napravio zaokret nazad prema kopnu. Prevozio je 11,5 tona municije srpske firme Valir, koja je prema informacijama srpskom Ministarstva odbrane, kao i prevoznik, imala sve dozvole za rad.

Avion je imao plan letenja koji je podrazumevao tehnička sletanja u Amanu, Ahmad Abadu, a bilo je planirano da sleti u Daku kao krajnja destinacija.

Krajnji kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša, a bilo je namenjeno upravo obuci vojske te države, a teret aviona bile su osvetljavajuće minobacačke mine, kao i školske mine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija