Politika

Jovanović: Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno za srpski nacionalni interes

Komentari

Autor: Fonet

30/07/2022

-

14:40

Jovanović: Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno za srpski nacionalni interes
Miloš Jovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović izjavio je da bi uvođenje sankcija Ruskoj federaciji bilo pogubno za srpski nacionalni interes.

Jovanović je u emisiji "Ima reč" Radio-televizije Vojvodine (RTV) rekao kako misli da aktuelna vlast u Srbiji neće uvesti sankcije i da bi, u suprotnom, to bilo pogubno za Srbiju i geopolitički i ekonomski.

"Eventualno uvođenje sankcija ne bi bilo dobro ni za našu čast, i to bi nas okrenulo potpuno ka Zapadu, a zapadna civilizacija je danas civilizacija u opadanju“, ocenio je Jovanović.

On je, u pogledu diplomatske aktivnosti Srbije na međunarodnom geopolitičkom planu, rekao da nije sve crno i loše i da aktuelna vlast "pliva diplomatski relativno dobro".

"Ali, ostaje pitanje šta je cilj svega toga. Pitao sam predsednika Srbije da li je došlo vreme da preciziramo našu poziciju po pitanju EU. Voditi politiku ’idemo ka EU i branimo Kosovo’ nemoguća je", ocenio je Jovanović.

On veruje da da Srbija neće biti stavljena pred radikalnu odluku da se okrene u potpunosti Zapadu ili Istoku.

"Srbija mora da ostane svoja. Srbija predstavlja istok na zapadu i zapad na istoku. Imamo speceifičnu poziciju, i tu poziciju, koja nije laka, treba održati“, naveo je predsednik NDSS.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Jovanović je ponovio da se ta stranka zalaže za ekonomsku, akademsku i svaku drugu saradnju sa Evropskom unijom, ali bez članstva. Govoreći o angažmanu koalicije NADA u budućem parlamentu Srbije, čije konstituisanje se očekuje 1. avgusta, Jovanović je kao prve buduće poteze te koalicije naveo predlog zakona o vojnoj neutralnosti, izmene Zakona o lokalnim izborima i izmene Zakona o srpskoj književnoj zadruzi.

Jovanović, koji će biti šef poslaničkog kluba koalicije NADA, istakao je i da će NDSS predložiti i osnivanje Visoke škole državne administracije u Srbiji.

Na pitanje novinara postoji li mogućnost da NDSS bude deo buduće Vlade Srbije, Jovanović je odgovorio odrečno, tvrdeći da o tome nije bilo razgovora. On je naglasio da u pogledu eventualne saradnje NDSS sa SNS za sada "nema dovoljno saglasnosti oko ključnih političkih stavova da bi sada došlo do bilo kojih razgovora" i da će stranka koju vodi ostati verna "sebi i svojoj slobodarskoj tradiciji". 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija