Politika

Ljubomir Marić za Euronews Srbija: Situacija na KiM teška, ali Srbija ulaže više nego ikad

Komentari

Autor: Euronews Srbija, B.G.G.

22/06/2021

-

09:59

Ljubomir Marić za Euronews Srbija: Situacija na KiM teška, ali Srbija ulaže više nego ikad
Ljubomir Marić za Euronews Srbija: Situacija na KiM teška, ali Srbija ulaže više nego ikad - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Član Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić ocenio je danas, uoči posebne sednice parlamenta na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti izveštaj o dijalogu sa Prištinom, da je situacija na KiM teška, ali da sada država "ulaže više nego ikad".

"Prošlo je dve godine od predstavljanja poslednjeg izveštaja u Skupštini Srbije od strane predsednika Vučića. Danas će prvo Odmor za KiM razmatrazi ovaj izveštaj, nakon čega se očekuje obraćanje predsednika plenumu. Dakle, izveštaj je sve ono što smo mi već mogli čuti u javnosti", rekao je je Marić gostujući na Euronews Srbija i dodao da imamo "gotovo 3.000 dana kako nije formirana ZSO".

Euronews Jutro

"To je ono što Srbe na KiM na još više brine i to je ono na čemu Srbija insistira. Dakle, taj deo u dijalogu nedostaje i nažalost nemamo sagovornika očigledno", podvukao je Marić.

On je podsetio da je pre susreta Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija nedavno u Briselu, bio dugačak period kada nije bilo organizovanog dijaloga između dve strane.

"Bio je zaista jedan dug period kada nije bilo dijaloga, imali smo i one takse, svakakve negativne konotacije iz Prištine, mnogo loših izjava. Tako da ćemo mi danas zapravo čuti šta se zapravo dešava u procesu dijaloga i kakvo je stanje na KiM", rekao je Marić, te na pitanje zašto nije bilo prdstavljanja izveštaja o KiM pred poslanicima više od dve godine odgovorio da je to zbog toga što nije ni bilo "konkretnih pregovora u Briselu".

Osvrnuvši se na prethodni dijalog koji je održan 15. juna u Prištini i ponašanje kosovskog premijera, Marić je ocenio da je to bio svojevrsni "performans i pokušaj da se potkopa dijalog i da provocira našu delegaciju".

"Ali mu to nije uspelo... Dobio je jedan odgovor, otvorenu izvaju da nikada neće biti priznata nezavisnost Kosova", poručio je sagovornik Euronews Srbija.

Euronews Jutro

Dodaje i da je očigledno da je Kurti u Brisel išao samo "zbog predizborne kampanje", te podsetio da nijedna vlada i koalcija na Kosovu nije izdržala pun mandat.

"Svi oni koji odlaze iz Prištine da pregovaraju sa nama prave prerformanse", ocenio je Marić te dodao da ono što "najviše opterećuje naše odnose i proces normalizacije su nestala lica".

Priština, kako je dodao, odbija da otvori arhive, "zato što se plaši da će se urušiti divna slika OVK" te dodao da im sada smeta i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalovć.

Drecun: Skupština će imati sve važniju ulogu u pregovorimao KiM

Sednica Skupštine Srbije na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić podneti izveštaj o pregovaračkom, procesu za Kosovo i Metohiju je bitna jer ćemo u narednom periodu imati sve važniju ulogu Skupštine u tom procesu, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je dodao kako ne može da bude optimista i da kaže da će biti napretka u pregovoračkom procesu, jer na KiM je sve više napada na srpski narod, njegovu imovinu i SPC. 

"Jedini uspeh sastanka u Briselu je taj što je uopšte došlo do njega. Otkako je Kurti na čelu u Prištini povećava se broj napada na srpski narod na KiM, njegovo ponašanje je jednostrano, on ne želi da realizuje ništa od onoga što je prethonda vlast postisala. Zbog toga ne možemo da verujemo u njegove reči. Ponašanje Prištine, po pitanju dijaloga, ne uliva nadu. Nisam optimista pred natavak razgovora. Civilizacijsko pitanje je da se reši pitanje nestalih, ali Pristina to otežava.  Naša strana je predala preko 2.000 dokuenta koja upućuje na istražvianje nestalih Albanaca, ali oni nisu dali ništa od dokumetana", rekao je Drecun u razgovoru za Euronews Srbija dodavši da pitanje nestalih na KiM nije samo upućeno Beogradu.

 

 

Komentari (0)

Srbija