Politika

Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, Srbi uklonili barikade: Šta kada dođe 1. septembar?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nevena Zdravković

02/08/2022

-

07:02

Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, Srbi uklonili barikade: Šta kada dođe 1. septembar?
Priština odložila primenu odluke o dokumentima i tablicama, Srbi uklonili barikade: Šta kada dođe 1. septembar? - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pojačane napetosti na severu Kosova nastale zbog odluke prištinskih vlasti da počnu sa primenom mera o dokumentima građana Srbije i preregistraciji vozila okončana je danas uklanjanjem barikada i otvaranjem graničnih prelaza Jarinje i Brnjak. Vlada u Prištini saopštila je da se sprovođenje mera odlaže za mesec dana, te da je to od kosovskih zvaničnika zatražio američki ambasador Džef Hovnijer. Ipak, oštra retorika zvaničnika sa dve strane nije utihnula, a osim toga pitanje koje se postavlja je i šta kada prođe još 30 dana?

Mere Prištine koje bi podrazumevale uvođenje "dokumenta za ulazak i izlazak", odnosno "poništavanje" ličnih karata izdatih od strane nadležnih organa Republike Srbije, kao i preregistraciju vozila trebalo je da stupe na snagu 1. avgusta. To je izazvalo nove tenzije na severu Kosova i nezadovoljstvo među Srbima, pa su se u nedelju začule sirene u Kosovskoj Mitrovici i blokirani su putevi kod Rudara i Zubinog Potoka.

Tek nakon što je KFOR saopštio da prati situaciju i da je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, a američki ambasador u Prištini zatražio odlaganje odluke radi pojašnjenja, kosovske vlasti najavile su odlaganje do 1. septembra "kada će biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu".

Euronews/Vladislav Ćup

 

Barikade jesu otklonjene, ali da li će se za ovaj problem naći rešenje u narednih mesec dana i dalje je veliko pitanje. I dok pravnik Milan Antonijević za Euronews Srbija kaže da je napravljen dovoljan pritisak na Prištinu da se vrati dijalogu, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti neće odustati od svoje namere.

Efekat nakon jučerašnjih tenzija, međutim, kako kaže Milica Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, jeste relaksacija situacije na terenu. Ona izražava nadu da će narednih mesec dana biti mirno i da će eventualno da bude iskorišćeno za diplomatske akcije da se dve strane privole da se o ovome dogovore.

Mere koje su privremeno sklonjene sa stola

Vlada na čijem je čelu Kurti donela je nedavno Uputstvo za prelazak administrativnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije prema kome "sva lica koja imaju lična dokumenta izdata od strane srpskih vlasti, prilikom ulaska na teritoriju takozvanog Kosova dobijaju potvrdu koja zamenjuje ta dokumenta i važi 90 dana". Ovom odlukom, kako je navedeno u saopštenju, Kosovo "na svojoj teritoriji" poništava dokumenta koja su izdale srpske vlasti, a dodaje se i da je to "mera reciprociteta prema Srbiji". 

Takođe, trebalo je da počne i primena odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa oznakama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" na "RKS" tablice. Iako je dogovoreno da režim stikera za tablice izdate u Srbiji do daljeg važi, krajem juna Priština je donela odluku da se do 30. septembra moraju zameniti tablice srpskih gradova na Kosovu.

Kada je reč o reciprocitetu na koji se pozivaju prištinski zvaničnici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još ranije je upitao po kom osnovu se taj reciprocitet uvodi.

"Gde to piše, osim u glavi Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, pošto je za njih Kosovo država, pa da imaju pravo da rade centralnoj Srbiji, ono što Srbija, kao međunarodno priznata, može da radi njima" ukazao je Vučić. Kako kaže, ni iz čega to pravo nisu izvukli, što se tiče ličnih karata: "Priština želi krizu, žele da prave probleme i zabrinut sam zbog toga. Videćemo kako će se stvari odvijati".

Euronews

Objašnjavajući za Euronews Srbija najavljene mere, Milica Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice kaže da je njihov cilj integracija srpske zajednice, ali i da Kosovo želi da pokaže da može da uradi neke stvari van dijaloga. Dodaje i da očekuje donekle reviziju inicijalne odluke o ulazu i izlazu.

"Kosovo je želelo da pokaže da može da uradi neke stvari van dijaloga, to je pokušalo i septembra 2021. završilo se barikadima, sada barikadama, mislim da će treći pokušaj da bude rešen ili u Briselu ili u nekim internim indirektnim pregovorima sa međunarodnom zajednicom na Kosovu, ali očekujem bar donekle reviziju ove inicijalne odluke koja sama nije bila dovoljno jasna", rekla je ona.

Kako kaže, taj dokument o ulazu i izlazu, ukoliko se on bude izdavao tamošnjem lokalnom stanovništvu, zaista će imati veliku implikaciju na ljude koji nemaju kosovska dokumenta.

"Posebno ako se na njih bude primenjivao zakon o strancima jer taj dokument se izdaje sa važenjem od 90 dana i ako se na vas primeni zakon o strancima, to znači da nakon toga morate za dodatni period od dodatnih 90 dana da napustite Kosove. Mislim da će za mnoge koji imaju porodice ovde i rade da bude neprihvatljivo", naglasila je ona.

Šta kada dođe 1. septembar?

Američki ambasador u Prištini Džef Hovnijer izjavio je u nedelju da on nije tražio preispitivanje odluke Prištine, već njeno odlaganje. Kako je za Euronews Srbija rekao kosovski analitičar Nedžmedin Spahiju, SAD su fokusirane da se napravi konačan dogovor između Beograda i Prištine, da se reši krupan problem.

"On je insistirao na tome ne želeći agravaciju političkih odnosa u regionu koji su već imali pokazatelja da će doći do toga", rekao je on.

Ipak, analitičari različito tumače mogućnost da u naredih mesec dana dođe do nekog rešenja. Spahiju, na primer, kaže da kompromisa nema i napominje da i zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova priznaju kosovska dokumenta, pa bi to, kako kaže, trebalo da uradi i Srbija.

Euronews

Dušan Milenković navodi da Kurti neće odustati od svoje namere, odnosno, navodi da bi ga to "veoma skupo koštalo".

"Već ozbiljno je naoštrio kosovsku javnost i na osnovu te agresivne retorike (i delanja) uspeva da zadrži visok nivo popularnosti. Što se tiče verovatnoće da se Vučić i Kurti konstruktivno dogovaraju, ona je i dalje na istorijskom minimumu", ističe on. 

Sa druge strane, Antonijević navodi da će ceo avgust da bude takav da se ponovo vratimo ključnoj reči za normalizaciu odnosa - dijalogu. On kaže da mu deluje da je napravljen dovoljan pritisak na Prištinu da se vrati tom dijalogu.

"Očekujem da se narednih dana sve to intenzivira, da se na taj način vrate suštinske teme na sto. I to je onaj dijalog koji smo ranije videli briselski, koji je imao korak po korak, mislim da je to put koji Srbija od početka traži, a od nedavno je zaista Priština odustala od takvog načina, tražeći zaista da se krene od kraja, nečega što nije izgledno i da se onda vraća na suštinska pitanja za građane Kosova", rekao je on.

A da bi ovo pitanje moglo da izazove ozbiljne probleme na kosovskoj političkoj sceni, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. On kaže da će odlaganje sprovođenja odluke o preregistraciji i ličnim dokumentima na jesen usloviti raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta rekao da je za očekivati da Srpska lista u septembru napusti kosovske institucije i obori vladu Aljbina Kurtija, "što bi na još nekoliko meseci odložilo primenu odluke o preregistraciji vozila sa srpskim registarskim oznakama i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije".

"Mi imamo stalno odlaganja, iako se rešenje zna. Svi znaju da je krajnje rešenje ono što međunarodni organi transporta priznaju, a to su RKS i SRB tablice. Kada su u pitanju lična dokumenta, svi znaju da već tri godine Kurti vodi politiku reciprociteta. Politika odlaganja i reciprociteta ne vodi ka srećnom i brzom kraju", ocenio je Janjić.

Komentari (0)

Srbija