Politika

U Rusiji nastavljeno suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner, razmena moguća tek posle presude

Komentari

Autor: FoNet

02/08/2022

-

12:12

U Rusiji nastavljeno suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner, razmena moguća tek posle presude
Britni Grajner - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusko pravosuđe nastavilo je danas suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner za posedovanje kanabisa, usred diplomatskih napora Sjedinjenih Država da obezbede njeno oslobađanje.

Ukoliko bude oglašena krivom, članica američke ženske košarkaške reprezentacije i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje mogla bi da se suoči sa deset godina zatvora, izvestio je Asošiejted pres (AP).

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prošle nedelje razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, pozivajući ga da prihvati sporazum prema kojem će biti oslobođeni Grajner i Pol Vilan, Amerikanac zatvoren u Rusiji zbog osude za špijunažu.

Izvori upoznati sa predlogom kažu da on predviđa razmeru Grajner i Vilana za trgovca oružjem Viktora Buta, podvlačeći pritisak javnosti sa kojim se Bela kuća suočila da oslobodi Grajner.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je juče da je Rusija odgovorila na ponudu američke vlade, kontraponudom koju američki zvaničnici ne smatraju ozbiljnom, ali je odbila da iznese detalje.

Grajner je priznala da je u njenom prtljagu bilo uređaja sa uljem kanabisa kada je u februaru uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo. Njeni advokati su izveli kao svedoka lekara koji je kanabis prepisao kao lek protiv bolova.

Lečenje marihuanom nije legalno u Rusiji, a oslobađajuće presude u ovakvim krivičnim postupcima čine manje od jedan odsto u kaznenoj politici sudstva.

AP navodi da bi osuđujuća presuda potencijalno mogla da otvori put za razmenu Grajnerove, jer su ruski zvaničnici rekli da bi to moglo da se dogodi tek po okončanju sudskog postupka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija