Politika

Kurti: "Potpuno je neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata"

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2022

-

20:54

Kurti: "Potpuno je neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata"
Kurti: "Potpuno je neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u intervju za Rojters ponovio je optužbe na račun Srbije za navodno moguće napade na KiM, uz tvrdnju da je Priština spremna da se odbrani.

"Ne možemo isključiti da agresivne politike Beograda mogu da se pretvore u napad na Kosovo na ovaj ili na onaj način. Mi smo oprezni, ali se ne plašimo", kazao je Kurti u intervjuu za britansku agenciju, koja podseća na nedavno jačanje tenzija na severu KiM zbog situacije sa srpskim registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

On je dodao da bi bilo "potpuno neodgovorno" isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata.

"Ne kažem da će nas napasti ove nedelje ili sledeće, ali bilo bi potpuno neodgovorno...isključiti mogućnost porasta tenzija i novih koflikata", naveo je Kurti.

Kurti navodi i da je "Priština značajno spremnija da se odbrani, da je Kosovo sada država, da nije više 1998 već 2022. godina".

"Spremni smo da branimo svoj suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo našu demokratiju, vladavinu zakona, ustavnost i da branimo naš napredak", tvrdi Aljbin Kurti.

Rojters navodi da je Kurti odbacio optužbe opozicionih stranaka u Prištini da otvorenim izjavama o mogućnosti novih sukoba sa Beogradom plaši investitore zainteresovane za KiM.

On je ponovo optužio Rusiju da ima ulogu u novom širenju tenzija na KiM, navodeći da ruski predsednik Vladimir Putin ima, kako tvrdi, "interes da širi rat".

Kurti je nedavno i za italijansku Republiku i Radio slobodna Evropa ponovio iste tvrdnje kako postoji veliki rizik od novog sukoba sa Srbijom, kao o tome kako je uticaj Rusije na Beograd veliki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija