Politika

Brnabić: Na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU očekujem razjašnjenje u vezi sa klasterima

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

22/06/2021

-

18:54

Brnabić: Na Međuvladinoj konferenciji Srbije i EU očekujem razjašnjenje u vezi sa klasterima
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić je uoči Međuvladine konferencije Srbije i Evropske unije (EU) rekla da očekuje razjašnjenje u vezi sa klasterima, pre svega prve grupe koja se bavi osnovnim pitanjima, odnosno poglavljima koje je Srbija otvorila.

"Ne stidim se ničega, već se ponosim onim što smo uradili i načinom na koji smo uradili, verujemo u evropski put i evropske vrednosti i bez obzira da li će biti otvaranja klastera i poglavlja, nastavićemo sa reformama", rekla je novinarima u Luksemburgu.

Dodala je i da će biti razgovora o regionalnoj saradnji, i o tome kako mogu da se vide pozitivni signali za ceo region.

Istakla je da se proces napredovanja i ulaska bazira na rezultatima, ali da ipak politički nije za očekivati da će se praviti razlike za zemlje Zapadnog Balkana.

"Očekujem da šta god mi uradimo, ako ne bude pozitivnih pomaka i Albanije i Severne Makedonije, to će nas negde zadržavati", ocenila je ona i istakla da Srbija, kada govori o procesu pristupanja, uvek lobira za ceo region.

"Ne očekujem lake razgovore, uvek možete da naiđete na neke bilateralne probleme. Znam šta je Srbija uradila i šta čini svakodnevno. Stojim iza onoga šta smo uradili i jedva čekam da branim pozicije Srbije", poručila je Brnabić.

"Srbija će odgovoriti iskreno i reformama"

Na pitanje novinara o ”zamerkama” Hrvatske na račun Srbije, a koje se odnose na pitanja ratnih zločina i saradnje sa Tribunalom u Hagu, premijerka Brnabić ocenjuje da je u EU već viđeno da se bilateralna pitanja postavljaju kao "neprobijni zid" na putu evrointegracija i naglasila da to vidi kao problem EU, a ne kao evropsku vrednost.


"Kao predsednica Vlade Srbije i zagriženi Evropejac verujem u evropske vrednosti. Mi reforme implementiramo zato što u njih verujemo i verujemo u naš evropski put i želimo da živimo u takvoj državi. Bez obzira da li će biti ili neće biti otvaranja klastera ili zatvaranja poglavlja mi ćemo nastaviti sa reformama”, poručila je Brnabić.

Ona je zaključila da će Srbija na postavljanje bilateralnih pitanja odgovoriti "iskreno i reformama" i dodala da je Srbija po pitanju kažnjavanja zločina i zločinaca već uradila mnogo više od drugih u regionu.


Joksimović: Potrebna veća dinamika za kredibilnost procesa

 Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da će Srbija i sastavom delegacije i nastupom na Međuvladinoj konferenciji sa EU u Luksemburgu potvrditi ozbiljnost i važnost koju pridaje procesu pristupanja i naglasiti da je već počela da ispunjava i zahteve i kriterijume iz nove metodologije.

"Ovo je važna konferencija i važno je da ćemo na najvišem političkom nivou moći da razgovaramo o tome ne samo šta se očekuje od Srbije u smislu implemetacije reformi u određenom oblastima, već ćemo moći i da predočimo šta smo sve uradili i koliko smo ozbiljno sve shvatli, možda i ozbiljnije od nekih članica EU", kaže Joksimović.

Joksimović je najavila da će napredak Srbije u fundamentalnim oblastima vladavine prava na Međuvladinoj konferenciji predstaviti premijerka Brnabić, a da će se ona fokusirati na značajne reformske poduhvate koje je Srbija učinila kada je reč o ostalim klasterima, sa fokusmom na kalsetre 3 i 4.

"To znaju zemlje članice, ali je važno da na visokom političkom nivou razmenimo mišljenja i da prenesemo našu poruku da očekujemo da će nova metodologija biti prihvaćena od svih zemalja članica EU i da će početi da se primenjuje, nadamo se već do kraja ove godine, kako bismo mogli da kažemo da se odblokirao proces", kaže Joksimović

Ona naglašava da proces pristupanja Srbije prelaskom na novu metodologiju mora da pređe u dinamičniju fazu i zaključuje da bez toga nema ni kredibilnosti celog proesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija