Politika

Počela Međuvladina konferencija EU Srbija u Luksemburgu

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2021

-

21:59

Počela Međuvladina konferencija EU Srbija u Luksemburgu
Počela Međuvladina konferencija EU Srbija u Luksemburgu - Copyright Tanjug/ SLOBODAN MILJEVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Međuvladina konferencija EU Srbija počela je nešto pre 21:30 u Luksemburgu.


Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok EU na sastranku predstavljajuj šef diplomatije Žosep Borelj, komesar za proširenje Oliver Vraheji i ministri zemalja članica Unije.

Očekuje se da se na današnjoj Međuvladinoj konferenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada je reč o svih šest klastera.

Delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o pristupnom reformskom procesu Srbije, ali i da dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije u smislu pojačanog dinamizma i kredibilnosti procesa.

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Srbija da pokaže "suštinski i održiv napredak"

Srbija na svom putu prema EU-u treba da pokaže suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima i da pokaže volju za ispunjavanje svih potrebnih kriterijuma, izjavio je danas u Luksembourgu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

"Od Srbije se traže jasni odgovori, pre svega suštinski i održiv napredak u temeljnim područjima", rekao je Grlić Radman.

Srbija treba da pokaže političku volju za ispunjavanje svih onih kriterijuma i reforme te posvećenost evropskim integracijama, rekao je šef hrvatske diplomatije, prenosi Hina.

"U tom smislu gledamo na područje vladavine prava, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zlocina, saradnju s međunarodnim krivičnim sudom, priznavanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako s članicama EU-a tako i onima izvan EU-a”, rekao je Grlić Radman.

Na marginama sastanka Saveta za opšte poslove danas se u Luksembourgu održavaju dve međuvladine konferencije o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranja ili zatvaranja ijednog poglavlja.

Preporuka za vas

Non-pejper, crveno svetlo članica EU, pa Međuvladina konferencija - na stolu u Luksemburgu i politička pitanja koja koče put Srbije u EU

Komentari (0)

Srbija