Politika

Tri najveća izazova sa kojima će se nova Vlada Srbije suočiti i ključni trenutak koji ne sme da "prespava"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/08/2022

-

07:10

Tri najveća izazova sa kojima će se nova Vlada Srbije suočiti i ključni trenutak koji ne sme da "prespava"
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je nadomak nove vlade skoro pet meseci nakon održavanja parlamentarnih izbora. Imenovanjem mandatara do kraja nedelje, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, počeće završna faza u formiranju izvršne vlasti u kojoj će, kako sami ministri očekuju, biti puno posla. Osim toga što ta vlada treba da bude efikasna u rešavanju ekonomskih i energetskih izazova, ona treba da bude, smatraju stručnjaci, prozapadna kako bi potvrdila stav koji je Vučić izrekao pre nekoliko meseci - da će Srbija biti snažnija na evropskom putu. Neminovno je pak, da će se Srbija suočiti sa tri izazova - očuvanjem mira na Kosovu, doslednosti u odlukama prema Rusiji i bržim evrointegracijama.

"Trenutno se u Evropi usled samog rata u Ukrajini, iz temelja menjaju neke političke i geostrateške koncepcije i dolazi do nečega što bih nazvao geoatlanskom renesansom. I u tom smislu naravno, za samu vladu je dobro da ide u skladu sa vremenom, da prepozna ovo što se trenutno dešava i da ne prespavamo, kao što neki kažu pad Berlinskog zida", kaže u razgovoru za Euronews Srbija Miloš Nikolić, glavni i odgovorni urednik portala "Talas".

Svrstavanje uz evropski blok bitno je i zbog imidža Srbije, posebno otkako su nedavna dešavanja na Kosovu pokazala da pojedini zapadni mediji percipiraju Srbiju kao produženu ruku Rusije. Tako se i Njujork tajms pita koristi li Rusija Srbiju za izazivanje sukoba.

"Očekujem da kontinuitet Vučićeve dosadašnje politike, ne verujem da će on odstupiti ili smanjiti tu svoju proevropsku politiku. Takođe, ne mogu da kažem da može da se očekuje neki značajniji i ozbiljniji zaokret ka Evropi u smislu da se Srbija odmah uvesti sankcije Rusiji", ističe Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative za Euronews Srbija.

Euronews TV

Kadrovska rešenja u novoj vladi pokazuju da li će i koliko Srbija pojačati svoj evropski put. Pojedini ministri poput Aleksandra Vulina i Nenada Popovića taj pravac su dovodili u pitanje jer su predlagali preispitivanje daljih evrointegracija u cilju, kako su naveli, zaštite nacionalnih interesa. Vulin je dalje naveo i da nema bojeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u EU od politike poslanika evropskog parlamenta.

"Mislim da bi bilo suludo, ko god da sedi u vladi da vodi politiku kontra evro-integracija i dobrih odnosa sa ključnim zapadnim partnerima - pre svega mislim Amerikom", dodaje Nikolić.

Proevropska politika vlade, naglašavaju stručnjaci bitna je i zbog ekonomije jer se najveća trgovinska razmena odvija sa zemljama Evropske unije, dok je iz te zajednice stiglo najviše donacija Srbiji.

Međutim, Vladimir Vuletić, sociolog i profesor na Filozofskom fakultetu u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je naša zemlja i do sada imala proevropsku vladu u smislu strateškog kursa Srbije koji za cilj ima priključivanje EU. Ipak, kako kaže, iako dalji proevropski put u najvećoj meri zavisi od nas, isto tako zavisi i od okolnosti.

"Ono što je ključni problem na našem EU putu povezan je sa problemom Kosova i Metohije. Mislim da je to ključ za razumevanje sporosti Srbije tom putu jer taj nesporazum između Srbije, s jedne i EU sa druge strane, koja većinski podržava punu nezavisnost Kosova, jeste nešto što je ključna tačka spoticanja", kaže Vuletić i nastavlja:

"S druge strane, mi nemamo mnogo alternativa oko drugog puta, pre svega geografski. I više od toga kulturno smo povezani sa Evropom i evropskim vrednostima. Ja se nadam da će se dogoditi neka vrsta kompromisa oko Kosova jer bi to dalo snažan vetar u leđa toj proevropskoj putanji"

Uloga Amerike

Analitičari ukazuju da je važan momenat i to što se stiče utisak da se i SAD u poslednje vreme mnogo više angažuje na rešavanju ključnih pitanja - proletos su kongresmeni posetili Beograd, najavljen je nacrt zakona koji bi rešavao probleme na Zapadnom Balkanu, takođe uključuju se i u rešavanje kosovskog problema, a Vučić je čak pred odlazak u Brisel razgovarao sa savetnikom Entonija Blinkena. Šta to znači za Srbiju?

"SAD pre svega hoće da održe svoj vojni uticaj. Ono što je generalno problem Amerike jeste činjenica da SAD nisu kao što su bile pre 50 godina - nekakav div u jačanju ekonomije i one mogu malo da učine kada je reč o investicijama. To je ono što je suštinski problem. Oni za sada pokušavaju da te pozicije koje imaju zadrže politički i vojno, prepuštaju EU i akterima na lokalu da sami regulišu odnos, a onda kada vide da to ne ide u pravcu koji su zacrtali, tada se pojavljuju"

Međutim, Vuletić primećuje i, kako kaže, stalno osciliranje SAD, što "dovodi do utiska da nemaju potpuno jasnu ideju šta raditi sa regionom".

"Ono što vidimo jeste da su sve te dosadašnje aktivnosti bile ad hoc i ništa što je početo nije završeno. Ako se vratimo dvadesetak godina unazad mogli bismo reći da su SAD ovde ostavile dva zamrznuta konflikta - i tu postoje različita objašnjenja", dodaje ističući da su suprotstavljena mišljenje o tome da li je to namera ili zapravo nedostatak hrane. 

"Mnogo trpimo zbog doslednosti prema Rusiji"

Prof. Vuletić pak, kaže da od nove vlade svakako ne očekuje da umesto ka EU, napravi nagli zaokret ka Rusiji.

"Naša pozicija prema Rusiji je više nego korektna i mnogo toga trpimo zbog doslednosti. Ukoliko neko očekuje, a Rusija kao velika sila svakako očekuje od različitih zemalja podršku, mislim da je to nerealno i tako nešto može samo udaljiti Srbiju i Rusiju jednu od druge", kaže on.

Euronews

Ne možete ne osuditi pred UN ruski upad u Ukrajinu i odvajanje dela njenih međunarodno priznatih granica, ističe Vuletić. Ipak, s novom vladom znaćemo i više o daljim koracima u odnosu sa Rusijom.

"Setimo se da je poslednjih dana bilo dosta reči o nekim ruskim vojnim bazama u Srbiji. Tako nešto ne dolazi u obzir. Kada je reč o uvođenju sankcija i one bi bile posledica jedne pragmatične politike. Ako bi se procenilo da bi šteta bila mala, onda bi se moglo razmišljati o tome. Svakako ćemo videti u narednom periodu", dodaje.

Vuletić kaže da nije isključeno da ćemo čuti i treće ime za mandatara za sastav nove vlade. Štaviše, smatra da je to bitno samo za one krugove ljudi koji "guraju" tu poziciju, ali da je za obične građane važan budući politički put Srbije.

"Verujem da će to biti vlada i mandatar koji će voditi politiku na način na koji je to predsednik Skupštine i najavio - politiku koju definišu Aleksandar Vučić i njegov tim", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija