Politika

Vučić u telefonskom razgovoru sa savetnikom Blinkena: Niko ne treba da sumnja u posvećenost Srbije miru i stabilnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/08/2022

-

17:42

Vučić u telefonskom razgovoru sa savetnikom Blinkena: Niko ne treba da sumnja u posvećenost Srbije miru i stabilnosti
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa Derekom Šoleom, savetnikom državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

Jedina tema telefonskog razgovora bila je u vezi sa predstojećim sastankom u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Priština, uz posredovanje Evropske unije.

Šole je, kao predstavnik američke administracije, insistirao na potrebi da se sačuva mir i stabilnost, što će SAD sa svoje strane podržati.

Predsednik Vučić je rekao da niko ne treba da sumnja u iskrenu posvećenost Srbije politici mira i stabilnosti. On je dodao da očekuje da SAD i zapadni partneri uvaže nastojanja Srbije i podstaknu Prištinu da dijalogu i obavezama proisteklim iz dijaloga pristupe ozbiljno i odgovorno. Predsednik Vučić i savetnik Šole razgovarali su i o mogućnostima za razvoj bilateralne saradnje Srbije i SAD.

Prethodno je pedsednik razgovarao telefonom i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Ser Stjuartom Pičom.

Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je u telefonskom razgovoru rekao da su mir i stabilnost od najveće važnosti i da će Srbija dati sve od sebe da ih sačuva, ali da to ne zavisi samo od jedne strane.

"Srbija će kao i uvek biti konstruktivna u nastojanjima da se nađe kompromisno rešenje", naglasio je Vučić.

Vučić i Pič su se saglasili da Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju mogućnosti da sarađuju na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, bez obzira na različite stavove o jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija