Politika

Vučić dostavio listu upada prištinskih jedinica na sever Kosova, Stoltenberg: Bićemo neutralni akter, smanjiti tenzije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2022

-

16:26

Vučić dostavio listu upada prištinskih jedinica na sever Kosova, Stoltenberg: Bićemo neutralni akter, smanjiti tenzije
AP/Olivier Matthys - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio šefu NATO Jensu Stoltenbergu na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije i napomenuo da je Beograd uvek za izbegavanje bilo kakvih sukoba na Kosovu i Metohiji, te da je potrebno sačuvati mir. Stoltenberg je istakao da je misija NATO na KiM uvek spremna da reaguje, te da je na toj teritoriji prisutno 4.000 pripadnika KFOR-a.

"Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga Kfora koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a kritične večeri oko 21 sat i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu KiM", rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo nastaviti da poštujemo mandat KFOR-a u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

"Verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju kako Stoltenberga tako i celog Kfora i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost", naglasio je Vučić.

AP/Olivier Matthys

 

Mi ćemo poštovati mandat Kfora, rekao je on i dodao da su za Srbiju mir i stabilnost od ključnog značaja. On je naveo da će sutrašnji razgovori sa kosovskom delegacijom u Briselu biti teški.

"Imaćemo sutra teške razgovore, držaćemo se međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega onoga što je potpisano, ja sam još jednom istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja, da će ostati neutralna i da se u tom vojnom smislu neće izjašnjavati", poručio je on i kazao da "imamo svoju istoriju koja nije laka, nije jednostavna, ali želimo učvršćivanje dalje saradnje i odnosa i sa Kforom i sa NATO-om".

Vučić je kazao da Srbija izbegava svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije i sukoba. "Mi  mislimo da nismo napravili nikakvu vrstu provokacije ili incidenta", podvukao je on.

 "Mi smo našu poziciju objasnili. Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo što je učestalo na KiM", rekao je Vučić.

Istakao je da Beograd posle Briselskog sporazuma ima potpisano da prištinske specijalne jedinice imaju vrlo ograničenu mogućnost ulaska na sever. Objasnio je da prištinske vlasti svaki upad na sever Kosova pravdaju borbom protiv organizovanog kriminala, jer, kako je objasnio, svaki Srbin koji im se suprotstavlja na bilo kom mestu je kriminalac.

"Kvinta će uvek to da podrži i uvek će da imaju leđa i mi se nalazimo u vrlo teškoj poziciji po tom pitanju da budem sasvim otvorn. Za nas je to "luz-luz" situacija, prosto vrlo teško - kada ste saterani u ćošak i kada nemate više gde, ja sam to rekao i Jensu Stoltenbergu i svima drugima, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i da im je mnogo lepo" kazao je Vučić.

Naveo je da su sada na Kosovu pristigle nove generacija "klinaca" i mladića, koji neće više to da trpe teror i koji ne doživljavju tu teritoriju kao nezavisnu državu, kao što je doživljavaju 22 od 27 zemalja EU.

Prema Vučićevim rečima ti mladići doživljavaju Kosovo kao teritoriju Srbije, što je u skladu sa Rezolucijom 12/44 i Međunarodnim javnim pravom. Vučić je poručio da mnogo problema ima po pitanju Kosova, ali da je za Srbiju važno da uz pomoć KFOR-a sačuva mir i stabilnost.

"Nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rešenjima dođemo do nekog dogovora", rekao je Vučić i dodao: "Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali da istovremeno učinimo sve što možemo da očuvamo mir i stabilnost".

Prema rečima Vučića, stalno se čuju neke pretnje da je Srbija pretnja po mir i stabilnost, a to se ispostavilo kao netačno. "Uvek je lako koristiti trenutnu političku situaciju protiv nekoga", rekao je on.

Stoltenberg: NATO spreman da reaguje

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je sa Vučićem razgovarao o tenzijama na Kosovu, ali je pozvao i Prištinu i Beograd da spreče novu eskalaciju.

"Pozivam sve strane da pokažu suzdržanost i spreče nasilje, NATO ostaje na terenu", rekao je on i dodao da je na KiM prisutno 4.000 pripadnika NATO misije.

AP/Olivier Matthys

 

"KFOR je spreman da reaguje, konstruktivni dijalog je jedini način da se razreše situacije u regionu", istakao je on i pozdravio sledeću rundu pregovora koja se održava sutra, pa je pozvao obe strane da budu konstruktivne.

Naveo je da je tema razgovora bio i rat u Ukrajini. "Važno je da budemo ujedinjeni i da ubedimo Rusiju da okonča taj rat. Zauzinjanje nuklearne elektrane Zaoporožje ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja i međunarodne zajednice", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da je NATO akter koji ima ulogu da smiruje tenzije, te su oprezni od bilo čega što može izazvati konflikt.

"Glavna poruka je - nećemo biti uvučeni, bićemo neutralni akter, naše prisustvo tamo biće u skladu mandatom Ujedinjenih nacija", rekao je on.

Kazao je da će Kfor biti raspoređen tamo gde bude potrebno, da je spreman da deluje brzo i da postoje redovne patrole uključujući i sever.  "Imamo snage i mogućnosti da delujemo", rekao je on i dodao da prisustvo pripadnika na Kosovu i Metohiji jeste najveća vojna misija NATO-a van zemalja NATO.

Stoltenberg je na isto pitanje istakao da se uloga NATO na KiM zasniva na jasnom mandatu UN da je Kfor neutralan, da neće biti uključen u sukob, već da je njegova uloga da obezbeđuje sigurnost svim zajednicama.

"Ozbiljno shvatamo našu odgovornost da budemo neutralni, ne da budemo deo sukoba, da budemo neutralni činilac koji obezbeđuje bezbednost i sigurnost svih zajednica i slobodu kretanja uključujući i za Srbe", naglasio je Stoltenberg. "KFOR naravno blisko sarađuje sa svim akterima uključujući i Eulex, ali kada stvari postanu teške i opasne onda delujemo zajednički kao što smo učinili krajem jula", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da uvek postoji rizik, te da je zato potrebno održavati sastanke, ali da je njegova poruka i Vučiću i Kurtiju ista: sve mora biti učinjeno da se spreči sukob.

"Najbolje je sprečiti i izbeći potrebu za pojačanim prisustvom NATO, ali mi smo tamo i jasne komande koje dolaze od KFOR-a i mene pomažu da se smanje tenzije", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija