Politika

Na Jarinju mirno uoči početka primene sporazuma o ličnim kartama, kosovska policija i Kfor u blizini

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

18:06

Na Jarinju mirno uoči početka primene sporazuma o ličnim kartama, kosovska policija i Kfor u blizini
Na Jarinju mirno uoči početka primene sporazuma o ličnim kartama, kosovska policija i Kfor u blizini - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko sati uoči početka važenja sporazuma o ličnim dokumentima između Beograda i Prištine je mirna, a na prelazu nema zadržavanja vozila.

Kako javlja izveštač Tanjuga, kao i do sada na registarske tablice na automobilima u oba pravca lepe se bele nalepnice.

Na 700-800 metara od administrativnog prelaza Jarinje nalazi se punkt kosovske policije, a ispred objekta parkirana su tri hamera. Pripadnici KP naoružani su automatskim puškama.

Oko dva kilometra dalje ekipa Tanjuga uočila je dva hamera američkog Kfora.

Podsetimo, nakon što je postignut dogovor Beograda i Prištine o korišćenju dokumenata, na administrativnom prelazu Merdare jutros su postavljeni tzv. disklejmeri, kao i na svim ostalim carinskim punktovima na administrativnim prelazima.

Ova obaveštenja su dvojezična, na srspkom i engleskom jeziku, u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

U obaveštenjima se navodi i da korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244.

Vlada u Prištini je od 1. avgusta počela jednostrano da primenjuje propis po kome svakom licu koje se pojavi u nameri da pređe administativni prelaz "s ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na prelazima biva obezbeđen ulazno-izlazni dokument koji privremeno zamenjuje upotrebu takvog dokumenta i važi 90 dana".

Ova odluka izazvala je uznemirenje Srba i dovela do postavljanja barikada na severu Kosova. Nakon intervencije međunarodne zajednice, primena odluke je odložena za 1. septembar.

Usledili su potom pregovori u Briselu 18. avgusta, ali bez konkretnih pomaka i rezultata. Zatim su predstavnici Evropske unije i SAD boravili u Beogradu i Prištini. Dogovor je "pao" tek nekoliko dana kasnije i saopštio ga je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na Tviteru.

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj.

Naveo je da će kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte i da je Eu dobila garancije od Kurtija u tom cilju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija