Politika

Šta koči primenu dogovora Beograda i Prištine: Mapa puta za sporazum o energetici skoro pa zaboravljena

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

08/09/2022

-

11:52

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok je sva pažnja usmerena na dijalog na najvišem nivou između Beograda i Prištine i postizanje dogovora o registarskim tablicama i ličnim dokumentima, skoro da je zaboravljena potpisana mapa puta o sprovođenju dogovora o energetici. Naime, Evropska unija je saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta za Energetski sporazum između Beograda i Prištine, navodeći da su razlog za to "tehnički problemi".

Priština je dodelila licencu firmi Elektrosever, ali, kako je rekao premijer privremenih prištinskih institucija, "Srbija nije Kosovskoj agenciji za distribuciju električne energije dostavila spisak potrošača". 

Iz kompanija Elektrosever odgovaraju da su sva potrebna dokumenta dostavili posredniku u dijalogu, Evropskoj uniji, i to na vreme, ali da od kosovske strane nisu dobili ponudu komercijalnog ugovora, kako bi se sklopili ugovori sa potrošačima.

"Napravljen je hitni problem koji je morao da se reši i onda je taj sporazum zapao u zapećak. Pored toga, očigledno je tu bilo određenih nejasnoća, kako je inače i do sada bio običaj sa tim sporazumima iz Brisela", kazala je za Euronews Srbija Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

Uz to, podseća na izjavu kosovskog pregovarača Besnika Bisljimija o tome "da je Elektrosever izmenio neke delove ugovora koji je potpisao sa Kostom, konkretno dezignaciju Republika Kosovo u kako on kaže Kosovo i Metohija, a neki drugi izvori kažu u Kosovo sa zvezdicom".

Sa druge strane, Nedžmedin Spahiu profesor političkih nauka navodi i druge probleme koji otežavaju primenu dogovora.

"Zato što ljudi ne žele da plaćaju struju i zbog toga ima opstrukcija u tom dogovoru, onda su ispali i drugi problemi sa reciprocitetom i tako dalje i to se zaboravilo", kazao je Spahiu.

U međuvremenu, Kosovska vlada je odobrila još 40 miliona evra za troškove snabdevanja strujom na severu i to u vreme kada se Kosovo suočava sa restrikcijama i nedostatkom novca za kupovinu električne energije.

Tanjug/Danilo Mijatovicic

 

Visar Imeri sa Instituta za društvene politike rekao da bi situacija sa strujom mogla da bude problematična.

"Ja mislim da će situacija sa strujom na celom Kosovu biti veoma problematična i kada dođe zima, to će da bude još teže da se strujom snabdeva sever Kosova", naveo je Imeri za Euronews Srbija.

Do decembra 2020. godine, sever Kosova je strujom snabdevan iz Elektromreže Srbije, kada je snabdevanje nastavila Kosovska elektroenergetska kompanija. Mapom puta je predviđeno da snabdevanje i naplatu započne Elektrosever, srpska firma koja će funkcionisati po kosovskim zakonima.

Prvi dogovor od kad Lajčak vodi dijalog

Podsetimo, glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi  21. juna su na sastanku u Briselu, postigli dogovor o mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma.

Ovaj dogovor tada su sve strane, uključujući i evropske posrednike, nazvale velikim korakom napred koji utire put rešenju problema koji decenijama opterećuje građane severa, ali i odnose Beograda i Prištine. Ujedno, to je bio i prvi konkretan dogovor dve strane postignut od kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji koji je već dugo u ćorsokaku. 

Sporazum se tiče smernica koje određuju vremenski okvir i konkretne korake za primenu Energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) tada je navela da će "Elektrosever", kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, početi da snabdeva potrošače u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija