Politika

Sitni koraci ka novoj vladi: Još uvek neizvesno ko će sedeti u kabinetu Ane Brnabić, uzak krug novih imena

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

14/09/2022

-

19:01

Sitni koraci ka novoj vladi: Još uvek neizvesno ko će sedeti u kabinetu Ane Brnabić, uzak krug novih imena
Sitni koraci ka novoj vladi: Još uvek neizvesno ko će sedeti u kabinetu Ane Brnabić, uzak krug novih imena - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako u senci, pregovori o novoj vladi su u toku, a do isteka zakonskog roka za njeno formiranje ostalo je mesec i po dana. Nakon što je otklonjena dilema oko imena mandatara što je pripalo dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić, i postalo jasno kakve će, barem delimično biti funkcije preostala dva takmaca, Miloša Vučevića i Ivice Dačića, ni jedno drugo, novo ime u njenom kabinetu nije potvrđeno, ali o mnogima od njih se u javnosti uveliko spekuliše.

Šta se zapravo do sada zna o budućnoj vladi Srbije? Pre svega, iako je bilo najava da bi ona mogla biti formirana već krajem avgusta, na polovini septembra kockice se i dalje slažu. Na tragu izjave Aleksandra Vučića da će u novoj vladi biti i dosta novih lica, govori se o tome ko će ministarsku fotelju napustiti, a ko je dobiti.

Izvesno je da će Vučević biti potredsednik vlade i ministar, a Dačić zamenik premijera, koordinator službi bezbednosti i ministar, a sigurna je i pozicija aktulenog ministra finansija Siniše Malog, za koga se očekuje da će upravo zadržati sektor finansija. 

Zna se i da bi mandat Ane Brnabić trebalo da bude oročen na dve godine, ali je otvoreno ostalo pitanje da li se nakon toga ide u rekonstrukciju kabineta ili na nove izbore. I u jednom i u drugom slučaju, postalo je jasno na osnovu izjava predsednika Srbije i SNS da, barem u ovom trenutku, najviše izgleda za najvišu funkciju u Nemanjinoj 11 upravo imaju Vučević i Mali.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Međutim, mnoge stvari su i dalje neizvesne, o čemu svedoče i izjave ministara. Tako je i Siniša Mali u razgovoru za Euronews Srbija rekao da očekuje da vlada bude uskoro formirana, zbog neophodnosti rada u aktuelnoj situaciji, ali da "mandatarka nije sa njim razgovrala o funkciji".

"Kada imate tako veliku krizu, treba biti mudar, strpljiv i donositi odluke čiji se efekti vide brzo. Veliki su izazovi, vrlo je važno da cela vlada funkcioniše kao tim i nadam se da će to vrlo brzo biti u parlamentu", rekao je Mali gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić.

Takođe, o sastavljanju nove vlade govorila je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, komentarišući navode u medijima da nije omiljena i da je ne planiraju za novu vladu.

"Vrlo me interesuje kako će izgledati vlada, kao i moja pozicija, ali ja sam sa druge strane 'radilica', ja radim, drugi predstavljaju", kazala je Mihajlović, prenosi Tanjug.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Analitičari ocenjuju da bi nova vlada mogla biti u izvesnoj meri slična prethodnoj, ali ne isključuju mogućnost iznenađenja. Dejan Bursać sa Instituta za političke studije navodi da iskustva od ranijih godina pokazuju da je Vučić glavni odlučilac, a manje Brnabić.

"Ipak, ne očekujem velike promene, biće tu imena koje gledamo duži niz godina. Uvek tu bude neka ličnost iz nevladinog sektora, koja bi mogla da odoborovolji određenu grupu stanovništva, možda možemo očekivati neko iznenađenje i ovaj put", kazao je Euronews Srbija Bursać.

Neko će morati da napusti Nemanjinu 11

Ipak, u javnosti se već uveliko priča o novim imenima u vladi, a da bi nova lica došla, neka poznata moraju da odu. 

Jedno od pitanja koje se nameće svakako je to ko će voditi Ministarstvo zdravlja u kome je godinama Zlatibor Lončar. To je jedna od funkcija kojoj je do sada pripisivano više imena, a među njima su i Danice Grujičić, prve na listi SNS-a, pa i Sanje Radojević Škodrić, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Među onima koji bi mogli da zatvore vrata u Nemanjinoj 11 pominju se i dugogodišnji ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministaka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka privrede Anđelka Atanacković, pa i ministar saobraćaja Tomislav Momirović. Zvaničnih potvrda o tome, međutim, nema i njihove uloge mogle biti konačno biti poznate tek kad premijerka bude saopštila spisak budućih članova njenog kabineta. 

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Što se tiče Gordane Čomić ona je ispunila svoju ulogu u istorijskoj vladi koja je bila praktično jednopartijska, a ona je osoba koja je praktično iz opozicinih redova. Taj politički kontekst je prošao i ona nema velike šanse da se nađe u novoj vladi", smatra Bursać.

Među ministrima čija budućnost u vladi, ili barem u resorima koje su do sada vodili, nije potpuno izvesna pominju se i Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Nenad Popović.

Programski direktor Demostata Zoran Panović ranije je za Euronews Srbija naveo da će percepcija nekih ministara biti važna za to da li će biti u novoj vladi u kojem resoru.

"Gde će biti Vulin, Mihajlović, Nenad Popović, da li će biti... Vrlo je bitna ta simbolika ministara, uz sve to su i te tenzije međusobne", naveo je Panović.

Poteze Nenada Popovića, na primer, nedavno je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon njegovog prisustva na molebanu i litiji u Beogradu.

Ironično je primetio da su to "sve mnogo slobodoumni ljudi, koji ne treba da pitaju nigde nikoga i sami donose odluke.

"Discipline u vladi nema, jer je nema nigde", naveo je Vučić, dodajući da bi o konkretnoj dozvoli da Popović prisustvuje skupu trebalo razgovarati sa premijerkom.

S druge strane, kao novo ime u vladi pominje se Goran Vesić, bivši zamenik gradonačelnika. Na pitanje da li bi Vesić mogao da vodi Ministarstvo saobraćaja, kako pišu pojedini mediji, ministarka rudarstva i energetike Mihajlović, nekada ministarka saobraćaja, je rekla da ne mogu novine da određuju ko će da bude ministar ili ne.

"Mora vlada da bude složna i da ima dobru komunikaciju", rekla je ona i poručila da je uvek za to da vlada treba da bude mnogo stručnija od ove sadašnje.

Šta, ipak, znamo?

Ono što je, pak, poznato jeste i ponovna saradnja SNS-a sa Socijalističkom partijom Srbije, pa se i tu čeka koliko će mesta ova stranka dobiti u vladi.  

Prema oceni analitičara, obzirom na bolji izborni rezultat nego prethodni, očekuje se da SPS dobije neko mesto više u odnosu na prethodnu vladu, ali je još uvek neizvesno koji bi to resori mogli da budu.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

 

"SPS je ostvario bolji rezultat, samim tim će im biti dat neki malo bolji resor, oni su svedeni prošli put na svega dva ministarstva. Postoji taj problem kako zapad percipira SPS, da li kao rusku partiju, pa je tu upitna jačina i količina resora", naveo je za Euronews Srbija Dejan Bursać.

Prema ranijim navodima, jedno mesto svakako će pripasti predsedniku SPS-a Ivici Dačiću, a upravo tu se pominju Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, pa i Ministarstvo spoljnih poslova koje je ranije vodio.  

Takođe, mediji navode da bi upravo resor omladine i sporta, koji je vodio Vanja Udovičić mogao da pripadne SPS-u, a da na čelu bude bivši rukometaš Ratko Nikolić.

 

Komentari (0)

Srbija