Politika

Vlada sa rokom trajanja: Oročeni mandat Ane Brnabić - uvod u rekonstrukciju ili prevremene izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2022

-

20:13

Vlada sa rokom trajanja: Oročeni mandat Ane Brnabić - uvod u rekonstrukciju ili prevremene izbore
Vlada sa rokom trajanja: Oročeni mandat Ane Brnabić - uvod u rekonstrukciju ili prevremene izbore - Copyright Google Maps, Tanjug/Jadranka Ilić, VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je treći mandat za sastav nove Vlade Srbije dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić. Prva žena u istoriji zemlje koja se našla na toj funkciji predvodi vladu još od 2017. godine, ali će ovog puta njen mandat biti oročen do 2024. godine. Šta će to, međutim, značiti u praksi, ili, jednostavnije rečeno, hoće li se ići samo u rekonstrukciju vlade ili i na nove prevremene izbore?

Konkretan odgovor na to pitanje Vučić nije dao, već je obe opcije ostavio otvorenim. Ni rekonstrukcije, niti prevremeni izbori nisu strani srpskoj političkoj sceni poslednjih 10 godina, koliko Srpska napredna stranka ima odlučujući ulogu u političkom životu. 

Analitičarti sa kojima je Euronews Srbija razgovarao podsećaju da se u protekloj deceniji skoro svake godine glasalo se na nekim izborima, a na pitanje rekonstrukcija ili novi izbori, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je gotovo nemoguće licitirati. 

Rekonstrukcija ili prevremeni izbori

"Mislim da je odluka o oročenom mandataru dominatno povezana sa ostavljanjem prostora da se 2024. spoje lokalni izbori sa prevremenim parlamentarnim. Jedan od razloga zbog čega je unapred oročen mandat povezan je sa time da se ostavi prostor da se izbegnu bilo kakva tumačenja što se ide na prevremene izbore nego da se ostavi prostor da se 2024. prevremeni izbori republički raspišu i održe zajedno sa redovnim lokalnim".

Iako to vidi kao najvažniji razlog, Klačar ukazuje i na praksu SNS-a  da se uvek zadržava neka vrsta v.d. stanja u izvršnoj vlasti.

"Uvek se zapravo pravi prostor da niko od njih nije nezamenjiv i da niko ne može previše da se uljuljka u svojoj trenutnoj političkoj poziciji moći itd. U tom pogledu, Vučić je već sada vrlo jasno poslao poruku da ministri ne mogu da se opuste i da će neko od njih već možda posle dve godine da napusti tu poziciju", kaže Klačar za Euronews Srbija.

Da li će tu poziciju napustiti kroz rekonstrukciju ili eventualno kroz prevremene izbore, dodaje, u ovom momentu je gotovo nemoguće licitirati.

"Mislim da u ovom momentu ni sam SNS nema odgovor na to pitanje, već da će odluku da li će biti izbora ili rekonstrukcije doneti shodno političkoj proceni negde početkom 2024. kada se saberu efekti krize u kojoj će se naći Srbija kao i svet zbog rata u Ukrajini i kada na neki način vidi kakvo je javno mnjenje u Srbiji i kako ocenjuje rad vlade", kaže Klačar. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ukazuje za Euronews Srbija na politiku kontinuiteta koja je bila odlučujuća u ovom trenutku. Upravo u tom smislu on tumači reizbor Ane Brnabić. Kako kaže, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi zemlja i s obzirom na probleme koje ovo društvo ima i koji predstoje, bilo koja vrsta eksperimenta sa nekom novom političkom ličnošću u ovom trenutku ne bi bila realna, niti razumna. Za buduće korake, a po isteku dve godine, smatra da su sve opcije na stolu.

"To znači da su otvorene obe opcije i da to znači da ćemo tada imati vanredne izbore ili rotaciju na mestu premijera. U Srbiji čak i da kraće traje mandat jedne vlade to nije ništa neuobičajeno. Imamo praksu redovnih vanrednih izbora, tako da i da se oni dese, ništa se ne bi dogodilo što se već nije dogodilo. A i da bude kontinuitet vlasti od četiri godine, uporište u parlamentu postoji, odnosno u volji naroda. Obe opcije su otvorene i zavisi od rezultata ove vlade i od izazova koji će u tom trenutku biti pred zemljom. Tada će biti mereno prolazno vreme Ane Brnabić i ništa više", rekao je Stanković.

Politikolog Boban Stanojević, sa druge strane, ističe da čak i da Vučić ovo nije naglasio, bilo je "jasno da će ova vlada trajati samo dve godine". I on kao razlog ističe lokalne izbore 2024.

"Kad smo ukinuli direktan izbor gradonačenika i opština, nismo imali samostalne lokalne izbore. Ja razumem zašto političari to rade, to je sa pozicije partijskog čoveka racionalno. Međutim, iz ugla državnika to je neodgovorna odluka gledajući interese države i svih lokalnih samouprava. Očekivano će to uraditi 2024. iako, kako je on naveo nije sigurno da će biti izbora nego samo rekonstrukcija. Vanrednih parlamentarnih izbora 2024. neće biti samo ako postoji šansa da vlast bude promenjena na njima", ističe Stanojević.

Vučeviću pespektiva, Dačiću važnija uloga

Prvi obrisi nove Vlade, nakon obraćanja Vučića, u prvi plan su uz ime mandatara izbacila još dva - Miloša Vučevića i Ivice Dačića. 

Vučević je predsedniku Srbije bio u najužem krugu za mandatara, a analitičari su čak pominjali mogućnost da se kao iznenađenje na toj poziciji nađe upravo Dačić, s obzirom na to da je najavljivano da će jednog kandidata za mandatara potencijalno dati neko od koalicionih partnera naprednjaka.

Ni Vučević, ni Dačić na kraju neće biti na čelu vlade, barem zasad s obzirom na oročeni rok koji je najavljen, ali sudeći prema rečima Vučića, obojicu očekuju veoma važne funkcije.

Vučić nije precizirao koje ministarstvo će voditi Vučević, ali je najavio da će biti potpredsednik vlade, kao i da će biti njen značajan činilac. Istakao je da će Vučević uneti dodatnu dozu ozbiljnosti i odgovornosti, i pripremiti se za neki budući period, za neku značajniju državnu funkciju, kao i Siniša Mali. 

Kada je reč o Vučeviću, važan faktor moglo bi da bude i pitanje izbora novog predsednika Srpske napredne strane. Vučić je, naime, još ranije najavio da će se sa te pozicije povući, a pre nekoliko dana najavljujući opcije za mandatara ponovo pomenuo da naprednjacima predstoji stranačka skupština. Analitičari ukazuju i da bi onog ko "izgubi" u trci za premijersko mesto možda očekivala i najvažnija pozicija u SNS. 

Stanković kaže da se, u novoj raspodeli karata za Nemanjuju 11 može očekivati da gradonačelnik Novog Sada dobije neko važno ministarstvo, a da bi se moglo desiti da spoji politički angažman i struku i da vodi ministarstvo pravde. On ukazuje da bi ta pozicija opravdala visok ugled koji Vučević uživa i kod predsednika i unutar partije.

A u koje bi ministarstvo Dačić mogao da sedne takođe je zasad samo u fazi nagađanja. U pitanju je političar koji je tokom političke karijere bio poslanik, ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, više puta potpredsednik Vlade, a koje ministarstvo će voditi u novoj vladi, Vučić još nije potpuno precizirao. Izvesno je da će obavljati tri funkcije: ministarsku, zamenika predsednika vlade, kao i koordinatora službi bezbednosti.

"Dačić će imati značajnu i još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije", rekao je Vučić i istakao da upravo to pokazuje da ima poverenje u njega.

Uloga Ivice Dačića će očigledno biti veća nego u prethodnom periodu, kaže Stanković i dodaje da se Dačić vraća "na velika vrata u vladu".

"Dačić se vraća na velika vrata u Vladu, u skladu sa odličnim rezulatom koji je napravila njegova koalicija na izborima. Da li će biti ministar policije ili vojske je stvar političkog dogovora između njega i Vučića. Sigurno je da će socijalisti, s obzirom da daju stabilnost i funkcionalnost Vlade u punom kapacitetu imati veći udeo u političkoj moći nego što je to bilo u prethodnom mandatu. Ali, treba biti obazriv sa time, jer SNS nije suštinski nužna SPS za većinu, ali sa SPS je ta većina mnogo ubedljivija i funkcionalnija", istakao je on.

Pogledajte još:

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković govorio je za Euronews Srbija i o redistribuciji moći u novom kabinetu premijerke:

Euronews
Političkolog Boban Stanojević osvrnuo se i na faktor SPS i značaj funkcija koje su pripale lideru socijalista Ivici Dačiću:
Euronews

Politički analitičar iz Novog Sada Duško Radosavljević za Euronews Srbija govorio je i o ulozi Vučevića u novoj Vladi Srbije:

Euronews

Komentari (0)

Srbija