Politika

Brnabić: Od 1. septembra ulazimo u period nestabilnosti

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

11:18

Brnabić: Od 1. septembra ulazimo u period nestabilnosti
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Aktuelna premijerka i mandatar za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama u granicama onog što je moglo da se očekuje, da nije bilo prostora za manevar, kao i da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

"Aleksandar Vučić je kao ozbiljan drzavnik rekao da nije zadovoljan sporazumom iz 2011, da nije bio u najboljem interesu Srbije i Srba na KiM, a vi kao ozbiljna država morate da primenite međunarodne sporazume. Vučić je uspeo da napravi najbolju moguću situaciju za Srbe na KiM, da ih zaštitimo i omogućimo što normalniji život i dalje prisustvo Srbije na KiM", rekla je Brnabić na TV Prva.

Beograd je zadovoljan u granicama nečega što može da se očekuje, nismo imali previše prostora, jer je predsednik Srbije morao da traži prostora u odnosu na sporazum koji je potpisao Borko Stefanović 2011, dodala je.

Brnabić je takođe rekla da se od 1. septembra ulazi u period "strašne nestabilnosti", jer dogovora o registarskim tablicama nema, a Priština je odbila kompromisno rešenje sa KS tablicama, koje su statusno neutralne.

"Ne znamo kako će se kosovski političari ponašati, oni su neodgovorno pokazali koliko im nije stalo do mira, do 31. oktobra oktobra svi moraju da promene tablice i prihvate tablice koje hoće Priština, ali mi ne odustajemo od KM tablica", rekla je Brnabić.

"Svi kapaciteti moraju biti usmereni na KiM"

Premijerka je takođe poručila da svi kapaciteti Srbije u septembru moraju biti usmereni na Kosovo i Metohiju, kako bi se sprečio bilo kakav vid nasilja i obezbedio mir, i da je to prioritet.

Brnabić je, kada je po pitanju odlaganja Evroprajda, istakla da je upravo SNS prvi put obezbedio Prajd, kao i odrzavanje parade u prethodnih osam godina, čime je, kaže, ta stranka pokazala koliko poštuje ljudska prava.

"I ovog 1.septembra kreće pakleni period za Srbiju, jer mi za tablice nemamo ništa", rekla je Brnabić i istakla da Srbija u ovom trenutku ima toliko tereta na svojim leđima da je to nemoguće izdržati.

"U Vladi i Siniša Mali i Miloš Vučević"

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je vladi potreban hrabar, posvećen, efikasan tim, koji ne samo da voli svoju zemlju, već živi za nju i koji je spreman da taj posao radi na najbolji način, da podnese svaku žrtvu.

“Na prvom mestu, u vladi vidim Sinišu Malog i Miloša Vučevića”, rekla je Brnabić.

“Malog jer je najbolji ministar finansija u Evropi, i hvala mu na svemu što radi da konrolište budžet, da nađe sredstva za sve infrastrukturne projekte, da svi u vladi budu fiskalno odgovorni. Vučevića, jer ni sa jednim gradonačelnikom i predsednikom opštine nisam bliže sarađivala i zato što je pod njegovim vođstvom Novi Sad postao i Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, i on će u vladu uneti efikasnost i novu snagu”, rekla je Brnabić za TV Prva.

Brnabić, međutim, nije precizirala na kojim se pozicija oni tačno naći, kao ni Ivica Dačić, koji će takođe biti deo vlade.

“Potrebno nam je jedinstvo, snaga posvećenost, odgovornost. Ne samo da moramo da preživimo krizu, već moramo da nastavimo da rastemo, da pokažmo koliko je Srbija drugačija, stabilna, jaka zemlja”, rekla je Brnabić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Na pitanje kada ćemo znati sastav vlade, rekla je da od trenutka kada neko dobije povernje da bude mandatar do momenta kada postane premijer, ima mnogo posla i izazova, jer treba završiti sve pregovore sa koalicionim partnerima, u odnosu na koje dolaze rešenja i raspoređuju se resori.

“Neće biti kompromisa oko kvaliteta i efikasnosti vlade. Idu teška vremena, od 2014. godine, kada je Vučić postao premijer, idemo iz jedne u još veću krizu, a Srbija nastavlja da ide napred”, rekla je Brnabić i dodala da se u teškim vremenima prepoznaju pravi ljudi.

Na pitanje da li će vlada biti formirana u septembru, odgovorila je: “Verujem da hoće”.

Na konstataciju da je predsednik Vučić juče rekao da će ona biti premijerka do 2024. godine, Brnabić kaže da je to njihov dogovor.

“To je bila teška odluka. Mi smo razgovarali otvoreno, iskreno. Presudilo je što je kriza tolika, da je važno upravljanje vladom, da bi Milošu Vučeviću možda trebalo malo vremena da se nekako saživi sa tim...To je i meni bilo potrebno 2017.godine. To je prevagnulo, a Vučević će zauzeti jednu od ključnih uloga i verujem da će doneti ogromnu energiju”, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je takav dogovor pokazao da u SNS-u nema podela, podmetanja, razočaranja.

“Izašli smo zajedno juče, jer mi smo tim, a taj tim je važan za Srbiju”, rekla je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija