Politika

Brnabić: Važne su blagovremene reakcije UN na dešavanja na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: FoNet

16/09/2022

-

19:03

Brnabić: Važne su blagovremene reakcije UN na dešavanja na Kosovu i Metohiji
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Unmika Karolin Zijade o političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji i istakla da su blagovremene reakcije UN veoma važne, uz jasnu i nedvosmislenu osudu provokacija i jednostranih akata.


"Brnabić je kazala da su UN najznačajnija međunarodna organizacija u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da redovno razmatranje situacije na KiM u Savetu bezbednosti potvrđuje da je stanje na terenu nestabilno, sa učestalim incidentima i napadima na Srbe, kao i na ugroženost njihove imovine", saopštila je Vlada.

Premijerka je podsetila Zijade na uskraćeno pravo glasa Srbima sa Kosova i Metohije, kada im je onemogućeno da se izjasne na referendumu i na izborima ove godine, a izrazila je očekivanje da će aktuelna politička i bezbednosna situacija na KiM biti predstavljena na objektivan i transparentan način u Izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmika na sednici Saveta bezbednosti u oktobru.

"Srbija se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i nastaviće da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti", rekla je Brnabić i dodala da je Beograd potpuno posvećen dijalogu i istovremeno očekuje da Priština ispuni preuzete obaveze Briselskim sporazumom.

Zijade je poručila da će Unmik nastaviti angažovanje na postizanju mirnije i prosperitetnije budućnosti kroz unapređenje poštovanja ljudskih prava i izgradnju poverenja među zajednicama, a potvrdila je posvećenost Unmika podršci dijalogu, koji se pod pokroviteljstvom EU vodi radi postizanja kompromisnog rešenja.

Ona je posebno naglasila neophodnost dijaloga i poštovanja postignutih sporazuma, što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentari (0)

Srbija