Politika

Vučić: Obratiću se građanima 8. oktobra, pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije će rasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

13:16

Vučić: Obratiću se građanima 8. oktobra, pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije će rasti
Vučić: Obratiću se građanima 8. oktobra, pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije će rasti - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se obratiti građanima 8. oktobra. Najavio je da će govoriti o tome kakvu će Srbija voditi politiku i na međunarodnom planu, kao i po pitanju mera za zimu.

Kako je naveo, biće to "sveobuhvatno obraćanje",te da će tada obavestiti građane i kada je reč o platama i penzijama za građane i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

"I šta su naše mere za uštedu energije i kako da ''prezimimo'' i jesen i zimu i šta sve treba da uradimo i kakvu ćemo politku da vodimo u narednom periodu, imajući u vidu šta se sve dešava", rekao je Vučić.

Dodao je da će prethodno imati više sastanaka, počevši od toga da će u Srbijuu petak doći evroparlamentarci i nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, on u subotu putuje u Bugarsku gde će razgovarati s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a potom će u ponedeljak u Budimpešti razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom oko migrantske politike.

"Petog oktobra da vidimo šta će se dešavati oko Saveta Evrope o članstvu Kosova i da li će zaista pokrenuti proceduru za prijem Kosova u članstvo, 6. oktobra je veliki Samit u Pragu, tamo ćemo da učestvujemo, 7. ovde imamo otvaranje MTU fabrike", rekao je on.

Kako je naglasio videće se šta će sve da se dešavati uoči skupa u Pragu 6. oktobra. "Videćemo sve. Ako budem prisustvovao iznosiću stavove Srbije, ali videćemo stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom", rekao je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanja novinara sta očekuje od Samita u Pragu i kakav uticaj očekuje da bi ta inicijativa mogla da ima na Srbiju i Zapadni Balkan, nakon svečanog otvaranja novog proizvodnog pogona fabrike Grundfos u Inđiji. Naveo je da će na samitu biti prisutna 41 zemlja među kojima su Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Azerbejdzan, 27 zemalja EU, kao i ceo Zapadni Balkan, gde se Kosovo računa kao šesta zemlja.

"Oni Kosovo računaju kao šestu zemlju Zapadnog Balkana, a mi samo kao entitet, a svakako ne državu", rekao je Vučić. Vučić je naglasio da je to ono sa čime će Srbija morati da se suoči u svetlu sve većih sukoba zmeđu Grčke i Turske, Jermenije i Azerbejdzana i sve većih problema u svetu.

Dodaje da ga zanima kako misle da pokrenu proceduru za pridruživanje Kosova Savetu Evrope dan ili dva nakon što, kako je rekao, Ruska duma i Savet Ruske federacije proglase pridruživanje istočnih pokrajina Ukrajine Rusiji.

"Predstoje nam težak 5. oktobar, pa me baš interesuje kako misle da započnu proceduru o prijemu Kosova baš dan ili dva posle toga, kada vidite da već imate i Škodsku, i Kataloniju koji se pozivaju na kosovski presedan", rekao je on.

Pritisci po pitanju Kosova i Metohije

Kako je kazao, postoje brojni pritisci na Srbiju po pitanju rešenja problema Kosova i Metohije i oni će da se umnožavaju i rastu, ali će o tome govoriti opširnije nakon sastanaka.

Vučić je konstatovao da je "put Srbije trnovit" i da ga je " teško izvesti i pronaći , ali da je taj "put koji ide pravo i pre svega vodi o interesima Srbije,a ne o ličnim i partijskim interesima"

Upravo ću da govorim o tim stvarima 8.oktobra građanima, najavio je Vučić

"Ja se ne borim ni za Putina, ni za Bajdena, ja se borim za ove divne ljude u ovoj fabrici, za žene i muškarce naše Srbije, baš me briga za sve strane lidere, baš me briga šta oni imaju da poruče Srbiji, gledam da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na udaru", rekao je on.

"Važno je da Srbija ima stabilnu politiku, izdržali smo 210 dana, to niko nije očekivao, put Srbije je težak i trnovit, teško ga je pronaći, ali to je put koji vodi računa o interesima Srbije", rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija neće i ne može priznati referendume na istoku Ukrajine, jer se drži Povelje UN i međunarodnog prava.

"Mi štitimo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najvećem interesu da štitimo međunaroni teritorijalni integritet međunarodno priznatih država i to je jedino što sigurno ne može da se menja i što su stvari od nas od važnog značaja inače nikakvu poziciju ne bismo imali ne samo oko Kosova i Metohije, nego i poštovanja koje Srbija danas zaslužuje od međunarodne zajednice", kazao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija