Politika

Brnabić posle sastanka sa Bilčikom: Srbija čvrsto stoji na evropskom putu

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

19:28

Brnabić posle sastanka sa Bilčikom: Srbija čvrsto stoji na evropskom putu
Brnabić posle sastanka sa Bilčikom: Srbija čvrsto stoji na evropskom putu - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom o evropskim integracijama Srbije, reformama u oblasti vladavine prava, parlamentarnoj saradnji, ali i aktuelnoj globalnoj situaciji.

Predsednica vlade ocenila je da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, kao i da je strateško opredeljenje vlade koja će biti formirana snažan nastavak reformi u oblasti vladavine prava, a koje su u temeljnom interesu naših građana.

Premijerka je podsetila da je takvo opredeljenje demonstrirano tokom mandata odlazeće vlade.

U prethodnom periodu implementirane su preporuke ODIHR-a kada je u pitanju unapređenje izbornog procesa, kao i veliki broj preporuka Radnog tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) u oblasti borbe protiv korupcije.

Ovi rezultati, zajedno sa izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju koliko je naša zemlja kredibilan partner koji ispunjava reformske korake na svom evropskom putu.

Ono što izostaje, kako je objasnila, je adekvatna valorizacija učinjenog i nedostatak pozitivnih signala Evropske unije za proces proširenja, kako za Srbiju, tako i za Zapadni Balkan.

Umesto toga, iz Brisela uglavnom čujemo kritike i stalno nove zahteve, navela je.

Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

 

Predstavnici Evropskog parlamenta istakli su da, bez obzira na trenutne teške okolnosti sa kojima se suočava Evropska unija, postoji jasno opredeljenje da Srbija bude deo Unije i da je neophodan zajednički rad na mnogim poljima, kako bi ovaj proces bio ubrzan, saopštila je pres služba vlade.

Ocenili su da su stvoreni uslovi za čvršću parlamentarnu saradnju u okviru procesa Međupartijskog dijaloga.

Brnabić ponovila je da će Srbija ostati opredeljena evropskom putu i vrednostima, u skladu sa interesima naše države i građana i našim nacionalnim interesima, navedeno je u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija