Politika

Vučić se sastao sa Eskobarom: Važan razgovor o svim otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

11:15

Vučić se sastao sa Eskobarom: Važan razgovor o svim otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine
Vučić se sastao sa Eskobarom: Važan razgovor o svim otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u okviru procesa normalizacije odnosa sa Prištinom, mogućnostima za nastavak dijaloga i pronalaženje održivih rešenja.

Predsednik Vučić je još jednom istakao punu posvećenost Srbije nastavku procesa dijaloga i rešavanju otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, sa akcentom na potpunoj primeni do sada potpisanih sporazuma u Briselu i poštovanju međunarodnog prava, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

"Važan razgovor o svim aktuelnim dešavanjima i otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine uz insistiranje na punoj primeni do sada postignutih sporazuma, kao i međunarodnog prava. Srbija, kao ozbiljna, pouzdana i odgovorna zemlja, nastavlja borbu za očuvanje svog naroda i zemlje ulažući maksimalne napore u cilju očuvanja mira, stabilnosti i napretka celog regiona", naveo je Vučić na Instagram profilu "Budućnostsrbije".

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar izrazio je očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine o svim otvorenim pitanjima i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa nastaviti dinamično i konstruktivno, što je značajno kako za građane, tako i za sveukupan mir, stabilnost i napredak regiona, uz brzo okončanje pregovora.

 

Petković s Eskobarom: Beograd insistira na formiranju ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas u razgovoru sa  Eskobarom, da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

Petković i Eskobar razgovarali su o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a tokom razgovora bilo je reči i o pitanjima registarskih tablica i energetike, saopšteno je iz Kancelarije.

Tom prilikom Petković je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

On je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini i kojom je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora.

Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

"Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode", rekao je Petković.

"Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice", istakao je Petković.

On je sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u Pokrajini.

"Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama", zaključio je Petković.

Brnabić: Deset godina bez ZSO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Brnabić i Eskobar razgovarali su o bilateralnim odnosima između Srbije i SAD, kao i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. Brnabić je istakla da nastavak unapređenja svih oblasti saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednica vlade istakla je da je za nastavak dijaloga od ključnog značaja poštovanje i primena već postignutih dogovora, a kako bi svaki naredni korak u dijalogu imao smisla. Tom prilikom je apostrofirala činjenicu da će uskoro biti deset godina od Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Eskobar je naveo da očekuje nastavak dijaloga, kao i dalje korake prema normalizaciji odnosa. Dijalog je jedini način do dolaska do sveobuhvatnog rešenja, a koje će prema njegovim rečima, obezbediti napredak čitavom regionu. On je istakao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da sa pažnjom prate sve napore i aktivnosti obe strane.

Predsednica Vlade istakla je još jednom potpunu okrenutost Beograda dijalogu i opredeljenost za pronalaženje kompromisnog rešenja i istakla da su za dijalog neophodne dve strane, koje su spremne da razgovaraju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Кristofer Hil.

Podsetimo, Eskobar je juče boravio u poseti Prištini, a specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetio je prošle nedelje i Prištinu i Beograd. 

Komentari (0)

Srbija