Politika

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: "Naravno da razgovaramo o sporazumu, neće pomoći procesu ako budem iznosio detalje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

22/10/2022

-

12:43

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: "Naravno da razgovaramo o sporazumu, neće pomoći procesu ako budem iznosio detalje"
Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: "Naravno da razgovaramo o sporazumu, neće pomoći procesu ako budem iznosio detalje" - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Konačan sporazum između Srbije i Kosova utvrđuju dve strane u dijalogu i to ne zavisi od posrednika, rekao je danas u Prištini specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbija Miroslav Lajčak, nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Lajčak nije želeo da iznosi detalje o nemačko-francuskom predlogu za pravno obavezujući sporazum.

"Naravno da razgovaramo o tome, to je razlog zašto sam ovde. Ako razumete, neće pomoći procesu ako budem iznosio detalje. Imali smo ozbiljan, dobar, konstruktivan i profesionalan razgovor o osetljivim pitanjima, sa obojicom lidera, premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

On je potvrdio je da je stav Evropske unije da se rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice produži.

"Mi smo u procesu diskotovanja o ovome (produženje roka), ali premijer i vlada Kosova treba da odluče. Pokušavamo da pomognemo svojom brigom da ne bude tenzija ili bilo kakvog nasilja, to je veoma važno. Mi ne mislimo da je to u interesu Kosova, u vreme kada postoji mnogo važnijih procesa, kada se razgovara o viznoj liberalizaciji, o učlanjenju u Savet Evrope. Zadnja stvar koja Kosovu treba, jeste nasilje na terenu. Mi pokušavamo da pomognemo”, rekao je on.

Vlada u Prištini saopštila je da je na sastanku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa Lajcakom bilo reči o elementima osnovnog okvira sporazuma Beograda i Priština, prenose prištinski mediji.

U saopštenju vlade, navedeno je da je na sastanku bilo reči o napretku dijaloga, punoj i brzoj implementaciji energetske mape puta i aktuelnim pitanjima, prenosi Reporteri.net.

Kurti je zahvalio Lajčaku za njegovu posvećenost putu pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine s međusobnim priznavanjem u centru, navodi se u saopštenju.

Ovo je druga poseta Lajčaka Kosovu za manje od 10 dana.Tada je Lajčak saopštio da je sa Kurtijem razgovarao o normalizaciji odnosa i aktuelnim pitanjima u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, posebno o energetici i registarskim tablicama. Lajčak je u ponedeljak, 17. oktobra boravio i u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija