Politika

Dačič: Kosovo za članstvo u UN ne može da dobije više od 83 glasa

Komentari

Autor: FoNet

31/10/2022

-

10:52

Dačič: Kosovo za članstvo u UN ne može da dobije više od 83 glasa
Dačič: Kosovo za članstvo u UN ne može da dobije više od 83 glasa - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo neće da uđe u Ujedinjene nacije kao Palestina, jer je Palestina pridruženi član a oni ne žele da budu pridruženi već punopravni član, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je ocenio da Srbiju čeka "težak diplomatski hod" i naveo da je Srbija promenila "odnos snaga" u Ujedinjenim nacijama (UN) kada je reč o broju zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova.

"U Generalnoj skupštini UN, od 193 članica, Kosovo ne može da dobije više od 83 glasa", rekao je Dačić za TV Happy i dodao da "tu ima različitih slučajeva", da "četiri zemlje jesu priznale, ali ne glasaju za Kosovo", kao i da "ima zemalja koje menjaju stav na svakih šest meseci".

"Ali oni (Priština) nemaju više glatku većinu u UN, a pri tome takva odluka (o članstvu u UN) mora da prođe Savet bezbednosti i zato je za nas veoma važna pozicija Rusije i Kine, kako bi eventualno stavile veto", ocenio je Dačić.

On je naglasio kako zato govori da se "ne može odvojeno posmatrati" pitanje Rusije, Ukrajine, Kosova, Saveta Evrope i Ujedinjenih nacija.

"I zato kažem da mora da postoji 'paket za Srbiju', koji bi pre svega polazio od Kosova, a mislim da takav paket u ovom trenutku ne postoji. Nismo dobili nikakav predlog koji bi bio osnova za razgovor", rekao je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija