Politika

Ðedović i Žiofre o energetskoj bezbednosti Srbije: Nastavak podrške u energetskoj tranziciji

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2022

-

21:25

Ðedović i Žiofre o energetskoj bezbednosti Srbije: Nastavak podrške u energetskoj tranziciji
Tanjug/MRE/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom o energetskoj bezbednosti Srbije, gasnoj diversifikaciji, projektima u oblasti energetske efikasnosti i podršci Evropske unije energetskom sektoru Srbije.

Ðedović je istakla da je Srbija u uslovima svetske energetske krize zahvalna Evropskoj uniji na donošenju hitnog paketa pomoći našoj zemlji u iznosu od 165 miliona evra namenjenih za sigurnije snabdevanje energentima. Evropska unija je važan partner Srbije u oblasti energetske tranzicije.

Prema njenim rečima, zajedno radimo na projektu izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će dati doprinos povećanju energetske sigurnosti i omogućiti diversifikaciju ruta i dobavljača gasa.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Ðedović je podsetila da Ministarstvo veoma angažovano radi na izradi strateških dokumenata u energetici, koji će podstaći nove investicije u oblasti obnovljivih izvora energije, a sa ciljem smanjenja zagađenja i borbe protiv klimatskih promena.

Ambasador Žiofre je istakao da je EU posvećena podršci Srbiji kao zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji na njenom putu ka dostizanju karbonske neutralnosti u borbi protiv klimatskih promena i da će podržati Srbiju da sprovede svoju energetsku tranziciju i da osigura energetsku bezbednost.

"Nastavićemo da pružamo podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije i projektima koji će unaprediti sigurnost snabdevanja i diversifikaciju izvora", poručio je Žiofre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija