Politika

Borelj razgovarao s Vučićem i Kurtijem: Povlačenje iz institucija nije rešenje, ima potencijal da eskalira tenzije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2022

-

22:34

Borelj razgovarao s Vučićem i Kurtijem: Povlačenje iz institucija nije rešenje, ima potencijal da eskalira tenzije
Borelj razgovarao s Vučićem i Kurtijem: Povlačenje iz institucija nije rešenje, ima potencijal da eskalira tenzije - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj saopštio je večeras da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove i da ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. Onje pozvao Srbe da se vrate u institucije, a Prištinu da poštuje dogovorene obaveze.

Borelj je na svom Tviter nalogu napisao i da je večeras telefonski razgovarao sa predsednikom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao ih da se suzdrže od jednostranih akcija.

"Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignuta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i otežavaju bezbednosnu situaciju u regionu i šire. Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje bi mogle dovesti do daljih tenzija", navodi se u njegovoj pisanoj izjavi..

Kako se dodaje, povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za aktuelne sporove. Ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu.

"Pozivamo Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije kako bi ispunili svoje dužnosti, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije", navodi Borelj.

Istovremeno, dodaje, EU ponovo poziva kosovske vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. 

"To znači odmah produžiti proces preregistracije vozila i obustaviti svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. Pitanje registarskih tablica mogu rešiti Strane u okviru dijaloga", naveo je Borelj.

EU, kako se dodaje, takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. 

"Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se Asocijacija/Zajednica treba uspostaviti. Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", dodaje visoki predstavnik.

"Odgovornost strana je da obezbede mir i stabilnost. Bilo kakve radnje, poput paljenja automobila ili zastrašujuće retorike koje bi mogle dovesti do tenzija su neprihvatljive i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice", navodi se u izjavi..

U bliskoj saradnji sa NATO/KFOR-om i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava (EULEKS) je spremna da obezbedi stabilnost na terenu na Kosovu u svojoj ulozi drugog bezbednosnog odgovora. EULEKS i KFOR će nastaviti da podržavaju održavanje bezbednog i bezbednog okruženja u skladu sa svojim mandatima, dodaje Borelj.

EU apeluje na strane da ozbiljno izaberu put dijaloga i da se uzdrže od svake akcije koja bi dovela do nasilja i konfrontacije. 

"EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obe strane treba da pokažu spremnost da traže rešenja na konstruktivan način i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu". dodaje se u izjavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija