Politika

Bezbednosni vakuum na severu KiM: Dve opcije u igri nakon što su Srbi napustili institucije, vreme za "alarm" na Zapadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/11/2022

-

22:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon odluke Srba da napuste sve prištinske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, na severu Kosova nastupila je neizvesnost. Pitanje koje za sada ostaje bez jasnog odgovora je ko će voditi računa o bezbednosti u srpskim sredinama. Analitičari kažu da postoje dve moguće opcije i upozoravaju da bi potencijalna odluka Prištine da u srpske sredine pošalje Albance bio uvod u novu nestabilnost.

Protekli vikend na Kosovu i Metohiji bio je veoma buran jer su Srbi, podsetimo, podneli ostavke na sve funkcije u prištinskom sistemu i administraciji, uz poruku da će ta odluka ostati na snazi dok Priština ne počne da poštuje međunarodno pravo i dok ne povuče jednostrane odluke, uključujući i odluku o preregistraciji vozila, kao i dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, srpski policajci iz sve četiri opštine sa severa KiM i danas su dolacili u stanicu policije u Kosovskoj Mitrovici kako bi razdužili opremu i naoružanje. Ostavke se od jutros podnose i u Osnovnom sudu u severnom delu tog grada.

Baš zato što je ova drastična odluka donesena tokom vikenda, već u prvim radnim danima bi moglo da se vidi koliki je njen obim i koje su to institucije koje su Srbi napustili rekao je za Euronews Srbija Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35.

On ističe da postoje dve mogućnosti kada je reč o tome ko će preuzeti poslove koje su obavljali Srbi, ističući da se ne zna kakva će biti odluka Prištine, ali i da je u ovom trenutku potrebna najjasnija reakcija međunarodnih faktora.

"Albanci u srpskim sredinama - ne bi bilo dobro"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju se prvi put javno obratio povodom najnovijih tenzija na Kosovu i Metohiji, a tom prilikom je istakao da se nada da će Amerikanci i "neki drugi" da vode računa o bezbednosti na Severu KiM. Kako je dodao, ne misli da je Amerikancima stalo do sukoba.

"Ako SAD budu dovoljno pametne i odgovorne, reći će KFOR-u, UNMIK-u i EULEKS-u da obavljaju policijske poslove na Severu, to će doprineti miru. Ali, ako to budu Albanci, na šta nemaju pravo, plašim se da će to voditi u katastrofu", rekao je Vučić.

I ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da na KiM napeta sitaucija, ali da se nada da neće doći do eskalacije, ističući da je KFOR sada bitan faktor, koji ne bi smeo da dozvoli da Aljbin Kurti pošalje albanske policajce na sever KiM, da zamene srpske, i "praktično izvrše okupaciju četiri opštine na severu pokrajine". 

Sada, kada su se srpski policajci povukli iz policije, napravljen je bezbednosni vakuum i dodatno je riskantna i komplikovana situacija, jer se postavlja pitanje - ko će da obavlja sada te redovne, svakodnevne policijske aktivnosti, ukazao je Vučević.

"Nadam se da će KFOR i EULEKS preuzeti tu ulogu, jer bi bilo jako opasno ako Priština odluči da pošalje pripadnike policije albanske nacionalnosti, s drugih delova KiM na sever, da uđu u većinski srpske opštine“, ukazao je ministar odbrane.

A osim što je kosovska policija potvrdila da je bilo ostavki policajaca, te su istakli da imaju kapacitete da upravljaju situacijom i u ovim okolnostima, konkretnija reakcija iz Prištine je izostala. Kako su istakli iz tamošnje policije, "sve radnje će reduzimati u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, u skladu sa operativnim procenama i planiranjem, u cilju održavanja javnog reda i mira, kao i nadzora i kontrola granica".

Euronews

Međutim, šta će biti odluka Prištine i dalje se ne zna, a odluka da se eventualno pošalju albanski policajci da patroliraju srpskim sredinama ne bi bila dobra i ona izaziva nemir kod srpskog stanovništva, kaže Mijačić.

"Takve odluke zaista su jako kompleksne, nadamo se da će EULEKS i KFOR prosto da popune ovu prazninu iako to nisu policijske misije, Euleks donekle i jeste. Danas ćemo najbolje videti kakva će biti situacija na severu Kosova, šta će doneti ovo povlačenje i ono što niko ne zna u ovom trenutku koliko će trajati ovakva odluka", rekao je on.

Na pitanje šta bi se dogodilo u jednom, a šta u drugom slučaju, odnosno u zavisnosti od toga da li će međunarodne misije preuzeti te poslove ili Albanci, Mijačić ističe da, uzimajući u obzir odluke koje je donosila u proteklih meseci, skloniji je mišljenju da će Priština poslati albanske policajce.

"Opet naglašavama, Euleks i Kfor nemaju takav mandat, niti imaju takve mogućnosti da mogu u toj veličini da obezbede policijsku zaštitu u sredinama na severu Kosova. Tako da ovo zaista budi strah i neizvesnost na severu Kosova, mi ne prosto ne znamo šta će se desiti u narednih nekoliko dana. Najbitnije je da se sačuva mir, da se komunicira sa predstavnicima Srba na Kosovu, tj. da postoji stalna komunikacija između vlade i Srba kako bi se smirile tenzije. I ono što je najbitnije u ovom trenutku jeste najjasnija reakcija međunarodnih faktora, pre svega SAD i EU koje bi jasnim merama stavili do znanja svim akterima da je potrebno sačuvati mir i vratiti se u kolosek pregovora i prosto vratiti dijalog u Brisel, a ne na barikade i sukobe", rekao je on.

Komentarišući mogućnost ekskalacije na terenu, on dodaje da ona postoji već duže vreme, ali naročito sada kada nema srpskih policajaca koji patroliraju. 

"Albanski policajci u srpskim sredinama to je uvod u jednu nestabilnost, prosto je nemoguće zamisliti da isključivo albanske patrole patroliraju srpskim sredinama, a opet naglašavam, to se nije desilo od 1999. pa ni ranije u istoriji. Ja zaista mislim da je ovo poslednji alarm koji treba da se uključi i u Vašingtonu i Briselu da bi se ova situacija smirila. U ovom trenutku bilo šta predviđati je nemoguće, ne znamo kako će reagovati Priština, Beograd, lokalno stanovništvo, negde potoji mnogo nepoznanica, a puno strahova", napomenuo je Mijačić.

U međuvremenu se oglasio Euleks koji je saopštio da policijska jedinica te misije nije preuzela policijske nadležnosti na severu, ali su intenzivirane njene izviđačke patrole u tom delu Kosova i Metohije kako bi se stekao uvid u situaciju. Navedeno je da će s eoni angažovati samo na "izričit zahtev kosovske policije. Euleks navodi da "ostaje na oprezu i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbednost Kosova, kao i na bezbednost svih zajednica" u pokrajini, preneo je Tanjug.

Odluka na snazi do daljeg - "potrebno izvršiti pritisak da bi se stabilizovala situacija"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je da je odluka o suspenziji i napuštanju institucija ostaje na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu.

"To konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivrpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su u vezi sa ovim pitanjem zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština. I da budem jasan mi Srbi sa KiM ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama Evropska unija", rekao je on.

Euronews/Enes Radetinac

 

Podsetimo, na formiranje Zajednice srpskih opština pozvao je i evropski šef diplomatije Žozep Borelj. O je, pak, sa druge strane, pozvao i Srbiju predstavnike Srba da poštuju svoje obaveze i vrate se u prištinske institucije. Podsetio je da je kosovska skupština ratifikovala Briselski sporazum i da je ustavni sud u Prištini presudio da ZSO treba da se uspostavi.

"Stoga je njeno uspostavljanje obavezujuća zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova", naveo je Borelj.

Ipak, Mijačić ističe da je potrebna operacionalizacija svih saopštenja koja su se pojavila u prehodnih nekoliko nedelja. Kako kaže, iz Vašingtona i Brisela stižu jasne poruke, ali se ne vidi nikakva operacionalizacija na samom Kosovu, te da je potrebno izvršiti pritisak kako bi se stabilizovala situcaija.

"Ja ne verujem da je u ovom trenutku realno da se ZSO osnuje tako brzo niti smatram da je to potrebno. Za ZSO potrebno je raditi na izgradnji statuta to je jedan duži proces, inkluzivan proces i ne bi trebalo da se završi u narednih nekoliko dana. Međutim, mi ukoliko nemamo mir u narednih nekoliko dana, verujem da neće biti ništa ni od ZSO, niti od konačnog sporazuma o normalizaciji kome se nadaju pre svega međuanrodni partneri, a takođe i Beograd i Priština", naveo je Mijačić.

Napominje da smo ušli u jednu neizvesnost koja će biti jasnija kada se bude video koliko je zapravo obim odluke kosovskih Srba i šta može da se očekuje u narednom periodu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija