UŽIVO

Vučić u Parizu: Niz sastanaka sa evropskim liderima, situacija na Kosovu u fokusu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

08:03

Vučić u Parizu: Niz sastanaka sa evropskim liderima, situacija na Kosovu u fokusu
Vučić u Parizu: Niz sastanaka sa evropskim liderima, situacija na Kosovu u fokusu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu ima niz bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima. Nakon jučerašnjeg susreta sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom danas se susreo sa visokim izaslanikom EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Iako se pominjala mogućnost susreta sa kosovskim premiejrom Aljbinom Kurtijem, Vučić je juče rekao da ne veruje da će do tog sastanka doći. Predsednik Srbije u Parizu učestvuje na petom Pariskom forumu o miru.

16.35 Razgovor s presednicom Mađarske

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je danas da je sa predsednicom Mađarske Katalin Novak razgovarao o mnogim temama i da su imali dobre razgovore.

Vučić se u Parizu sastao sa Novak, a na pitanje da li ju je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i šta je najvažnije što bi izdvojio iz tog susreta predsednik je kazao:

"Pričali smo o tome, pričali smo o predstojećoj zimi, količinama gasa , transmisionim sistemima, naftovodu, baš o svemu. Naši odnosi su na istorijskom maksimunu, najbolji u našoj savremenoj istoriji zahvaljujući Viktoru Orbanu, a Katalin Novak je njegov blizak saradnik", rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da je predsednica mađarske obavila veliki posao u kampanji za snaženje nataliteta u Mađarskoj i dodao da su imali dobre razgovore, ali i da je razgovarao i sa predstavnicima mnogih franuskih kompanijah i najavio da će biti i još novih razgovora.

14.57 Šefovi diplomatija EU u ponedeljak o situaciji na KIM

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće na redovnom sastanku u ponedeljak o situaciji na Kosovu i Metohiji i drugim aktuelnim temama na zapadnom Balkanu, izjavio je danas u Briselu visoki zvaničnik EU. On je rekao da će ministri razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, problemu sa preregistracijom vozila sa srpskim tablicama i izlasku srpskih predstavnika iz privremenih prištinskih institucija.

14.52 "Priština konačno treba da počne da ispunjava obaveze"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Instagram nalogu posle sastanka sa Boreljom i Lajčakom.

"Istakao sam da je od najvećeg značaja da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri čvrstom stavu da Priština konačno treba da krene da ispunjava preuzete obaveze, što se, pre svega, odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, čime bi i u praksi pokazali navodnu privrženost nastavku dijaloga i rešavanju svih otvorenih pitanja", naveo je Vučić.

On je dodao da se sa sagovornicma saglasio da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme, na čemu Srbija uvek insistira.

13.15 Vučić na radnom ručku s Lajčakom i Boreljom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na radnom ručku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Očekuje se da će fokus ovih razgovora biti situacija na Kosovu i Metohiji, a posle susreta očekuju se izjave za medije.

Borelj i Lajčak su u Parizu danas razgovarali i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a teme su, kako prenose prištinski mediji, bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

Boreljov portparol Peter Stano izjavio je da odvojeni sastanci s Vučićem i Kurtijem imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu u kome EU posreduje.

12.30 Diklić: Francusko-nemački predlog moguć promenama, pre svega po pitanju ZSO na čemu Srbija insistira

Bivši ambasador u Francuskoj Radomir Diklić kaže za Euronews Srbija da je Pariski forum za mir prilika da se pozovu u Pariz Vučić, Kurti i da dođu predstavnici EU, te da se ozbljne stvari diskutuju van foruma.

"Trenutno je glavni instrument francusko-nemački predlog koji sad ima podršku SAD, tako da Makron i Šolc imaju priliku i verovatno žele da zabeleže veoma važna poen za njih, a za nas rešavanje veoma važnog pitanja", navodi on. Diklić kaže da je predlog podložan promenama, te da je moguće da se insistira na Zajednici srpskih opština onako kako je u Briselskom sporazumu potpisano i to je trenutna presnost Srbije.

Euronews

11.54 Borelj se sastao sa Kurtijem, očekuje se sastanak s Vučićem

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj sastao se u Parizu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Taj sastanak je u četvrtak najavio portparol EU Peter Stano. Očekuje se da se danas sa Boreljom, i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom sastane i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

11.00 Vučić sa Katalin Novak

Vučić se sastao sa predsednicom Mađarske Katalin Novak sa kojom je, kako je naveo razgovarao o politici. "Predsednica Mađarske i ja još jednom smo potvrdili da su odnosi Srbije i Madjarske na istorijski najvišem nivou, razgovarali o svim važnim bilateralnim pitanjima, a ja sam iskoristio priliku da Novak upoznam i sa svim dešavanjima na Kosovu i Metohiji", naveo je Vučić.

09.00 Sretenović: Svi potezi Francuske idu u paru sa Nemačkom, oni su lokomotiva EU

Istoričar Stanislav Sretenović ocenjuje da predsednik Francuske Emanuel Makron nikada ne nastupa sam po pitanju Kosova i Metohije, te ako bi se pratili njegovi koraci oni uvek idu u paru sa Nemačkom.

"To je jedan aksiom francuske politike i jedna konstanta koja se po mom mišljenju neće menjati zato što je francusko-nemački par u stvari lokomotiva EU", ocenjuje on i dodaje da zahvaljujući tom paru EU i traje i opstaje.

On je za Euronews Srbija kazao da se u Parizu okupljaju različiti akteri međunarodnih odnosa, te da je to forum koji je Makron pokrenuo na dan 100. godina završetka Prvog svetskog rata. Kako kaže, diskutovaće se i o nalaženju rešenja za krizni trenutak na Kosovu i Metohiji.

Euronews

Pariski forum o miru, pod motom "Savladavanje višeslojnih kriza", koji će otvoriti predsednik Francuske Emanuel Makron okuplja državnike i eksperte iz celog sveta. Za cilj ima podsticanje međunarodne saradnje u savladavanju globalnih izazova i očuvanju mira. 

Na programu su paneli koji će se baviti ophođenjem posledicama višeslojne krize po stanovništvo, saradnji u doba konflikata, novi postavljanje globalizacije u polarizovanom svetu, usredsređivanju globalne saradnje na zelenije i održivije društvo, uspostavljanje etičkijeg i bezbednijeg digitalnog sveta, kao i podsticanju inkluzivnijeg i pravednijeg društva.

Vučić će prisustvovati panelu "Unilateralizam uprkos ratu", na kojem će biti Makron, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Gvineje Bisao Umaro Embalo i albanski premijer Edi Rama.

U Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, boravi i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je naveo da je moguće da će se na Mirovnom forumu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Međutim predsednik Srbije je izjavio da ne veruje da će do tog sastanka doći, ali da je uvek spreman za to.

Razgovor sa Makronom u Jelisejskoj palati

Tokom prvog dana boravka u Parizu Vučić se sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

On je nakon sastanka rekao da je izuzetno zadovoljan razgovorom s francuskim predsednikom koji je dosad najvažniji u njihovim međusobnim suretima i ida "ima dobrih vesti za Srbiju".

TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Sa Makronom juče u Jelisejskoj palati

"Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, našim bilatealnim odnosima. Početkom sledeće godine očekujem posetu francuskog predsenika našoj zemlji", naveo je predsedik Srbije.

On je dodao da je poneo sva dokumenta koja govore i potvrđuju stavove Srbije i predao ih svom sagovorniku.

"To govori o ozbiljnosti našeg pristupa, o želji da se situacija umiri, ali i o frustraciji našeg naroda i kako izgleda kada neko 10 godina ne ispuni ono što mora i što je potpisao. Rekao sam da sprska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi", dodao je.

Kako je naveo bilo je reči i o evropskoj perspektivi Srbije i svim pitanjima o saradnji privrednih komora i drugoh kompanija i ostalim bilateralnim i drugim važni pitanjima.

Komentari (0)

Srbija