Politika

Skupština usvojila zakone kojima će biti omogućena isplata pomoći mladima i uvećanje penzija

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2022

-

20:17

Skupština usvojila zakone kojima će biti omogućena isplata pomoći mladima i uvećanje penzija
Skupština Srbije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas Zakon o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, na osnovu koga će mladima ovog uzrasta biti uplaćeno po 5.000 dinara pomoći. Ova pomoć mladima će, kako je najavljeno, početi da se isplaćuje 16. decembra.

Izglasan je i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji predviđa da se penzije za novembar uvećaju za devet odsto.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je večeras da će od 1. januara biti primenjivana švajcarska formula plus za usklađivanje penzija, prema kojoj će penzije biti dodatno zaštićene.

"Ukoliko padnu na ispod 10 odsto BDP, mi ćemo ih usklađivati samo sa prosečnim platama, ako su između 10 i 10,5 odsto implementiraćemo švajcarsku formulu, a ako su između 10,5 i i 11 odsto, biće indeksirane sa stopom inflacije", objasnio je Mali u Skupštini Srbije, gde je raspravljano i o Predlogu zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ministar je objasnio da će predviđen povišica od devet odsto biti potpuno isplaćena iz sredstava Fonda PIO, jer, kako je istakao, prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osoiguranje su toliko povećani da ima novca za tako nešto.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija, od 11. septembra ove godine u iznosu od milijardu amerečkih dolara, kao i o potvrđivanju ugovora o kreditu u iznosu od 80 miliona evra osiguranog kod China Export & Credit Insurance Corporation za finansiranje uklanjanja starog mosta na Savi i izgradnju novog čeličnog lučnog mosta.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke KfW i Republike Srbije za Program Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u nekim opštinama u Srbiji. Zajam za ovaj program iznosi 70 miliona evra.

Poslanici su glasanjem o svim tačkama dnevnog reda završili rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija