Politika

Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina 456.199 birača

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

21:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U nedelju se održavaju izbori za članove nacionalnih saveta i nacionalnih manjna. RIK je potvrdila konačan broj birača, 456.199 a proglašeno je 50 lista za 19 nacionalnih manjina koje se biraju neposrdnim putem. Izbore sprovodi RIK koji čine birački odbori koji se sastoje od predsednika odbora sa četiri člana koji imaju svoje zamenike. Po pet lista je za albansku, bošnjačku, rusinsku i rusku manjinu, četiri liste podnele su aškalije, po tri liste imaju bugarska, bunjevačka, egipatska i slovačka nacionalna manjina. Između dve liste biraće Romi, Ukrajnci, Poljaci i Česi a po jednu listu predali su Vlasi, Grci, Nemci, Poljaci, Mađari i Slovenci.

Aleksandar Popov direktor Centra za regionalizam kaže u razgovoru za Euronews Srbija da se izborni proces ne razlikuje mnogo u odnosu na izbore za narodne poslanike, jer, kako kaže, ceo proces sprovodi RIK.

"RIK otvara biračka mesta sa određenom kvotom listića i glasanje se obavlja od sedam do 19 sati. Nakon toga se zatvaraju biračka mesta, proverava se kontrolni listić, broje glasovi i onda se proglašavaju rezultati izbora. Za ove izbore će biti povećan broj biračkih mesta na oko 490, ranije ih je bilo oko 420", kaže on.

Objašnjava da sledećei korak dolazi nakon što stignu prvi rezultati izbora. 

"Nadležno ministarstvo u roku od 20 dana od proglašenja rezultata izbora zakazuje se nova sednica na kojoj se verifikuje da su svi članovi regulano izabrani i time se završava prva sednica. Nakon toga ide konstituisanje organa Naiconalnog saveta i odbori za četiri oblasti koja su njihovoj nadležnosti. To su: informisanje, kultura, obrazovanje i službena upotreba jezika i pisma", rekao je Popov.

On kaže da su naldežnosti Nacionalnih saveta velike i da je njihov cilj pre svega da pozicioniraju manjine u društvu.

"To je neka vrsta kulturne autonomije nacionalnih manjina. Oni imaju pravo da osnivaju ustanove iz ove četiri oblasti. Imaju pravo da zatraže da se institucije posebno interesuju za njih. Dobijaju sredstva iz budžeta države, pokrajine i lokalnih zajednica i da konkurišu na razne konkurse. Naravno imaju i druga ovlašćenja koja se tiču unapređivanje njihovih prava. Dugačak je spisak njihovih ovlašćenja", rekao je Popov.

Komentari (0)

Srbija