Politika

Elezi: Gradonačelnici će biti izabrani bez obzira na odziv

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2022

-

20:00

Elezi: Gradonačelnici će biti izabrani bez obzira na odziv
Elezi: Gradonačelnici će biti izabrani bez obzira na odziv - Copyright Printscreen YouTube/RTK

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na odziv birača na vanrednim izborima za četiri opštine na severu KiM - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu - novi gradonačelnici mogu biti izabrani, a centralna izborna komisija u Prištini (CIK) će overiti rezultate izbora, kazao je portparol CIK-a Valjmir Elezi.

"Zakon o opštim izborima i zakon o lokalnim izborima ne ograničavaju kolika bi trebalo da bude izlaznost glasača u nekoj opštini da bi rezultat mogla da overi centralna izborna komisija", rekao je Elezi za Kosovo pres.

Elezi kaže i da, kakvi god bili rezultati na izborima 18. decembra, njih će overiti CIK.

Kao primer, Elezi navodi poslednje lokalne izbore 2021. godine, za gradonacelnika opštine Ranilug, gde je na glasackom listiću bio samo jedan kandidat, preneo je prištinski Top čenel.

Posle ostavki četiri srpska gradonačelnika u četiri severne opštine, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike u tim opštinama.

Srpski gradonačelnici su ostavke podneli iz protesta zbog politike privremenih prištinskih institucija koje nameću odluku o preregistraciji vozila, a s druge strane ne žele ni da primene odluku o formiranju Zajednice srpskih opština.

Komentari (0)

Srbija