Politika

Bilčik: Lopta je u rukama Prištine, očekujemo njenu akciju

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

20:15

Bilčik: Lopta je u rukama Prištine, očekujemo njenu akciju
Vladimir Bilčik - Copyright Printskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je večeras da je jasno da je, kada je reč o dogovoru Beograda i Prištine o registarskim tablicama, da se čeka potez Prištine i da EU očekuje da jasno da se čeka na potez Prištine i da EU očekuje da Priština preduzme akcije.

''U ovom trenutku kada je reč o registarskim tablicama, jasno je da je lopta u rukama Prištine i mi očekujemo da Priština preduzme akcije. Istovremeno, postoji još toliko otvorenih pitanja koja mogu biti rešena samo ako postoji dobra volja da se prošlost ostavi iza i da se gleda ka budućnosti'', rekao je Bilčik za Tanjug.

Ta budućnost, kako napominje Bilčik, mora da bude evropska i zasnovana na pomirenju i razumevanju da ljudi u regionu moraju da pronađu način da žive jedni pored drugih.

Priština, istakao je Bilčik, mora da shvati da de je pitanje registarskih tablica nešto što je znatno bitnije od samih registarskih tablica.

''Reč je o značajnom i fundamentalnom pitanju za Beograd i mislim da je to nešto što svi razumeju, jer ako se napravi napredak po tom pitanju, uslediće napredak i u drugim pitanjima'', kazao je Bilčik.

''Ja držim palčeve da pregovarački u narednim satima, narednim danima pronađe rešenje koje će smanjiti tenzije u regionu'', rekao je izvestilac EP.

Podsetimo, u Briselu se održava sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija sa specijalnim izaslanikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom. Susret je usledio nakon odlaganja primene mere o registarskim tablicma za 48 sati, što je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija zatražio američki ambasador u Prištini. 

"Danas sam ugostio glavne pregovarače Kosova i Srbije nakon sastanka na najvišem nivou. Moja iskrena želja je da ćemo uspeti da nađemo rešenje danas kako bismo deeskalirali tenzije na terenu i išli ka normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku", napisao je Lajčak na Tviteru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija