Politika

Srpska lista pozdravila dogovor Beograda i Prištine: Tražili smo da "KM" ostane, a ne da se broj tih tablica poveća

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2022

-

09:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beograd i Priština postigle su kasno sinoć u Briselu dogovor o registraskim tablicama, a pod pokroviteljstvom EU. U zvaničnom saopštenju EU navodi da su se strane dogovorile o merama sa ciljem izbegavanja dalje eskalacije, te da se hitno moraju usresrediti na predlog za normalizaciju svojih odnosa.

Kako je na Tviteru objavio šef diplomatije EU Žozep Borelj, a navodi se i u saopštenju, Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.  

Srpska lista pozdravila je dogovor koji je kasno sinoć postignut u Briselu, "čime je potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati niti će se pisati kazne našim građanima koji poseduju vozila sa KM tablicama".

"Želimo da građane obavestimo da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada", navela je Srpska lista u saoštenju.

Dakle, kako su pojasnili, svi vlasnici vozila sa KM tablicama će moći nesmetano da koriste i produžavaju registraciju za vozila sa KM tablicama.

"Postojeće tablice ostaju, i moći će da se produžavaju, a nove se za sada  neće izdavati. Podsećamo da je naš stav bio da KM tablice ostanu, da se građanima ne oduzima imovina, da se ne pišu nikakve kazne, niti da im se onemogućava sloboda kretanja. Mi smo tražili da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava", dodaje Srpska lista.

Hovenijer: Sporazum o tablicama povećava bezbednost

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer, izjavio je danas da sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi.

"Cenim konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su za rezultat dali ovaj važan sporazum između Kosova i Srbije. Sporazum povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi", naveo je Hovenijer na Tviteru, nadovezujući se na tvit portparola Stejt departmenda Neda Prajsa, koji je rekao da SAD pozdravljaju dogovor.

Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole nazvao je sinoć kosovskog premijera Aljbina Kurtija nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama u Briselu. Šole je na Tviteru naveo da je to bio "dobar razgovor sa kosovskim premijerom".

"Zahvalio sam mu na konstruktivnom angažovanju u pronalaženju načina za deeskalaciju tenzija i na obavezi da će hitno raditi na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije u dijalogu uz posredovanje EU, koji SAD snažno podržavaju", izjavio je Šole.

Rode: Dobar znak za predstojeće dogovore

I ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode pozdravio je danas dogovor o registarskim tablicama i poručio da je on dobar znak za predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima Beograda i Prištine.

"Zaista dobre vesti i dobar znak za dalje predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima", naveo je Rode na Tviteru.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica Unmika Karolin Zijade pozdravila je danas dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija, koji bi trebalo da vrati fokus na preko potrebnu normalizaciju odnosa Prištine i Beograda. To je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obe strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju Zijade. Ona je pohvalila napore međunarodnih partnera da održe stabilnost i osiguraju mir.

Dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama, koji je postignut u Briselu, znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao, rekao je šef kancelarije za KiM Petar Petković ranije za Tanjug.

Reporterka Euronews Srbija sa severa Kosova pak, izveštava da ostaje mnogo neodgovorenih pitanja - šta sa ljudima koji danas kupe automobil, na koje tablice će ga registrovati? Šta je sa onima kojima danas ističe registracija? Ostaju i pitanja da li će se Srbi vratiti u institucije, budući da zakon privremenih prištinskih institucija kaže da oni koji su ih dobrovoljno napustili, ne mogu da se vrate.

Kada je u pitanju reakcija opozicije iz Prištine, one su uglavnom pozitivne. Iako se još nisu oglasile dve najveće opozicione partije, Ramuš Haradinaj je pozdravio ovaj dogovor. Pozdravila ga je i predsednica Kosova Vjosa Osmani koja se zahvalila SAD na posredovanju, dok se analitičari pitaju da li je ovaj dogovor onaj od pre nekoliko dana ili neki novi.

Bisljimi: Borelj će uskoro pozvati Vučića i Kurtija

Zamenik premijera i glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da sporazum o registarskim tablicama otvara sva vrata za početak intenzivnih razgovora o planu koji je predložila EU, a podržale Nemačka i Francuska, prenosi Reporteri.

On je rekao da će šef evropske diplomatije Đuzep Borelj uskoro pozvati kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak.

"Sada će Borelj vrlo brzo pozvati dvojicu lidera da započnu intenzivne razgovore o njegovom predlogu i uz podršku Nemačke i Francuske", rekao je Bisljimi u Briselu.

Komentari (0)

Srbija