Politika

Šestoro poslanika opozicije novčano kažnjeno zbog opomena i mera sa sednica Skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

16:28

Šestoro poslanika opozicije novčano kažnjeno zbog opomena i mera sa sednica Skupštine
Šestoro poslanika opozicije novčano kažnjeno zbog opomena i mera sa sednica Skupštine - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Narodne stranke Borislav Novaković, Stefan Jovanović i Miroslav Aleksić, kao i poslanici Demokratske stranke Zoran Lutovac, Dragana Rakić i Srđan Milivojević, biće novčano kažnjeni zbog opomena, odnosno mera koje su im izrečene na nedavno održanim sednicama Skupštine Srbije.

Odluke o novčanom kažnjavanju doneo je danas Administrativni odbor, kojim je predsedavao Milenko Jovanov.

"Nadam se da će nam ovo biti poslednji put da odlučujemo o ovakvim stvarima. Kao predsednik poslaničke grupe (SNS) želim da kažem da ću se potruditi, u onom delu u kome mi možemo da izvršimo određene korekcije, to i uradimo, a zamolio bih i druge kolege da svi zajedno pokušamo da na drugačiji način predstavimo svoje politike", zamolio je Jovanov poslanike na sednici Odbora.

Svi poslanici kojima je izrečene mera jedne opomene na sednicama Skupštine biće novčano kažnjeni u visini 10 odsto osnovne plate, u iznosu od 9.310 dinara, osim Dragane Rakić, kojoj je u plenumu izrečena mera oduzimanja reči, te će njoj plata biti umanjena za 40 odsto, u iznosu od 37.242 dinara.

Prinskrin/Youtube/ParlamentSrbija

 

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je na sednici Odbora da su kazne diskutabilne, odnosno da su opomene, kako je rekao, neutemeljene i da predstavljaju vid političke borbe protiv opozicije.

"Ovo nije način da se vaspitava opozicija i da se uvede red u salu, već način za dodatno raspirivanje vatre", ocenio je Aleksić.

On je rekao da je Borislav Novaković kažnjen "zato što je citirao Milenka Jovanova", a on lično zato što, kako tvrdi, predsednik Skupštine nije hteo da mu da repliku.

Šta su primati?

Jovanov mu je odgovorio da Novaković nije njega citirao već je pokušao da predstavi da je on to negde rekao, dodajući da mu je, s druge strane, Stefan Jovanović četiri puta psovao majku o čemu, kaže, svedoči snimak.

"Niko nije moju majku zaštitio, niko tada nije rekao da se žene vređaju. Je l’ moja majka nije žena jer je rodila naprednjaka i nema potrebe da je bilo ko brani?", upitao je Jovanov.

Poslanica DS Dragana Rakić rekla je da je Srđan Milivojević opomenu dobio tek pošto je završio svoj govor, te da nije rekao ništa uvredljivo, a kada je reč o Lutovcu, kažnjen je zbog reči “primat”.

“Videćete da je reč primat pojam koji obuhvata sve majmune, lemure i ljude, to vam je kao kada kažete automobil, pa neko pod tim podrazumeva automobil na dizel, drugi na benzin,  neko na litijumske baterije. Šta je tu uvredljvo? Lutovac je mislio: Ućutkajte ove ljude, a nije njegov problem što je Orlić prepoznao ‘majmune”, rekla je Rakić na sednici Odbora, na kojoj je i polemisala sa poslanikom SNS Aleksandrom Mirkovićem.
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija