Politika

Vučević: Situacija na KiM je napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2022

-

09:37

Vučević: Situacija na KiM je napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju
Vučević: Situacija na KiM je napeta, dovoljna je jedna šibica za eskalaciju - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Atmosfera na KiM je toliko napeta da bi najmanji incident mogao da dovede do toga da stvari krenu u nepoželjnom pravcu, i to nije ništa čudno jer Priština i Kurti stalno povlače poteze usmerene na destabilizaciju i proterivanje Srba sa KiM, rekao je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

On dodaje da je u pitanju teror Kurtijeve administracije i politika sa ciljem da etnički potpuno očisti teritoriju Kosova od Srba. 

"Vrlo je teška situacija. Nama je lako iz Beograda, Niša, i Subotice da kažemo šta treba raditi. Nije lako objasniti Srpskoj zajednici na KiM koliko je važno da ostanu smireni, da ne nasedaju na provokacije, a sa druge strane da ne budu dalje ponižavani, obespravljeni. Moramo razumeti i njihove reakcije, nemaju isti ambijent život kao ostali građani Srbije", rekao je ministar.

Jučerašnje akcije, kako je rekao ministar, kada su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, u čemu ih je sprečila grupa građana, su takođe imaju za cilj uznemiravanje i plašenje građana. 

"Oni su imali neku priču da zauzimaju opštinske izborne komisije. Nalaze navodno neke eksplozivne stvari. Kakve eksplozivne stvari? Jedino što je bilo je njihovo oružje i ono što su korisitili i demonstriraju neku silu provlače se kroz prozore izbacuju neke ljude", rekao je Vučević i dodao da smatra da će objašnjenje biti da pripremaju izbore za 18. decembar. 

"Naravno, oni će vam to objasniti da pripremaju izbore za 18. decembar samo ne znamo ko će da učestvuje, njih 10 da izabere gradonačelnika, a ovo nije zastrašivanje Srba da izađu na izbore već da napuste KiM", rekao je ministar. 

Podsetimo, u toku jučerašnjeg dana pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa patrolom Euleksa, ušli u prostorije opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici. Tokom nasilnog upada čule su se detonacije, a prostorije su potpuno demolirane. Isto se zbilo i u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a građani tih opština bili su vidno uznemireni.

Sirene za uzbunu oglasile su se u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. U Zubinom Potoku bačene su šok bombe, a u Mitrovici dimne bombe. Sirene su se čule i u Leposaviću, a bilo je primetno i pojačano prisustvo pripadnika Euleksa. 

Kako je prenelo Kosovo Online, deminerska ekipa Kosovske policije neutralisala je neeksplodiranu ručnu granatu u prostorijama Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici.

Druga granata koja se nalazila u blizini prostorija, premanavodima nadležnih, eksplodirala je ranije tokom dana.

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na svom Fejsbuk (FB) profilu da će vlada Kosova zbog situacije "severno od Ibra rasporediti još veći broj policajaca". On je u svojoj FB objavi napisao da su na severu Kosova "pojačani napadi".

"Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti će da se cenjka sa njima niti da ih toleriše. Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Zbog ovih zločinaca i oružanih napada severno od Ibra, obezbedićemo više policajaca zato što će se voditi istraga i procesuiranje ovih zločinaca koje plaća Srbija i režira njen predsednik", napisao je Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija