Politika

Stano: EK ne komentariše Katargejt skandal dok traje istraga

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2022

-

15:34

Stano: EK ne komentariše Katargejt skandal dok traje istraga
Stano: EK ne komentariše Katargejt skandal dok traje istraga - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da dok traje istraga ne može da komentariše navode italijanskog lista "Republika" da su zvaničnici iz evropske službe za spoljne poslove umešani u korupcijski skandal koji je otkriven u Evropskom parlamentu gde su neki poslanici osumnjičeni da su uzimali pare od Katara.

On je tim povodom rekao da je belgijska istraga u toku.

"Na početku smo rekli da je ovo veoma ozbiljno pitanje koje mora da bude istraženo do kraja, da se istraži šta se desilo, ko je učestvovao u tome, ko je taj koji je korumpirao i ko je bio korumpiran. U pravnom sistemu, kakav mi imamo u EU i u Belgiji, belgijske vlasti vode istragu i dok ta istraga traje, neprikladno je da se daju komentari. Kada istraga bude završena, mi ćemo moći ne samo da komentarišemo, nego i da preuzmemo akciju", izjavio je Stano na konferenciji za štampu u Briselu.

Republika je inače citirala izvor iz belgijskih tajnih službi, a na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Evropskoj komisiji otvorilo se pitanje o istom skandalu i navodima italijanske Stampe da je bivši evropski komesar za migracije, Dimitris Avramopulos, bio na platnom spisku nevladine organizacije “Borba protiv nekažnjivosti” (Fight Impunity), ali da je sada na listi kandidata EU za specijalnog izaslanika za zemlje Zaliva.

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, treba da saopšti izbor za ovu funkciju najkasnije sledeće nedelje, a prema pisanju "Stampe" i prema grčkim medijima, Avramopulos je primio 60.000 evra od nevladine organizacije između februara 2021. godine i februara 2022 godine.

"Plaćanja su vršena za godinu dana, od februara 2021. do februara 2022. godine, po 5.000 evra mesečno, prijavljeno i oporezovano u Grčkoj. Nakon godinu dana, u februaru 2022 godine, kada je aktivnost organizacije znatno opala, zatražio sam prestanak isplata. Posle marta moje učešće se praktično završilo", objasnio je Avramopulos grčkoj novinskoj agenciji.

EK sprovodi provere

Evropska komisija je odbila da komentariše ovaj podatak i kaže da "sprovodi neophodne provere", rekao je juče portparol Erik Mamer i dodao da je procedura imenovanja za zemlje Zaliva još uvek u toku.

Što se tiče njegovog učešća u radu organizacije, Avramopulos precizira da je ona bila počasna i da nije imala izvršnu ili upravljačku odgovornost.

"Komisija u kojoj sam učestvovao, između ostalih sa ličnostima poput Federike Mogerini, bivšeg francuskog poslanika Bernara Kazneva i senatorke Eme Bonino, bila je počasna“, izjavio je bivši komesar i napomenuo da "za moje učešće i naknadu koja ide sa njim sam zatražio odobrenje Evropske komisije, koje mi je u pisanoj formi dala predsednica Fon der Lajen“.

U pismu od 3. februara 2021 godine, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je istakla da bivši komesar Avramopulos treba da se uzdrži od lobiranja članova Komisije ili osoblja Komisije u ime nevladine organizacije i da ne otkriva sadržaje sastanaka Evropske komisije na kojima je prisustvovao tokom svog mandata.

Dimitris Avramopulos navodi da je odgovarajuće pozitivno mišljenje za njegovo učešće u Počasnom komitetu organizacije "dao Nezavisni etički komitet Evropske komisije, 10. decembra 2020. godine".

Kako tvrdi, posle godinu dana, u februaru 2022. godine, pošto je aktivnost nevladine organizacije smanjena, tražio je “da plaćanje prestane i od marta je moje angažovanje u suštini završeno”.

"Čim sam obavešten o tome šta se nedavno dogodilo u Briselu, odmah sam i neopozivo podneo ostavku i zatražio da se moje ime ukloni sa sajta, kao i ostale ličnosti koje su učestvovale", kaže bivši komesar za grčku agenciju.

Prema rečima portparola Komisije Mamera, "ako nije bilo kontakta između ove organizacije i Komisije, nije bilo potrebno da ova organizacija bude registrovana u registru transparentnosti".

"Borba protiv nekažnjivosti" nije registrovana u registru transparentnosti Evropske komisije. Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa 9. decembra, u okviru istrage otvorene sredinom jula 2022. godine o kriminalnoj organizaciji, infiltriranoj u Evropskom parlamentu.

U okviru istrage uhapšena je potpredsednica Evropskog parlamenta Grkinja Eva Kaili i još četiri lica koji su bili ili italijanski državljani ili su poreklom iz Italije.

Dvoje od optuženih su priznali svoje učešće u korupciji.

Komentari (0)

Srbija