Politika

Burna 2022. godina u Srbiji: Obležili je protesti, izbori i tenzije na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/01/2023

-

14:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su godinu za nama obeležili protesti, izbori, referendum, ali i nove tenzije na Kosovu. Prošla, 2022. godina počela je protestima i blokadama, nastavila se referendumom o promeni Ustava, izborima na svim nivoima, a završila se tenzijama na Kosovu, koje su okarakterisane kao najopasnije u poslednjih 20 godina. 

Zbog namere Rio Tinta da eksploatiše litijum u zapadnoj Srbiji građani su blokirali glavne saobraćajnice u više gradova.

Kao i u slučaju Zakona o eksproprijaciji koji je povučen iz procedure posle protesta, i ovog puta je Vlada poklela pod pritiskom građana. Ukinuta je uredba o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit čime je, kako je izjavila premijerka, stavljena tačka na Rio Tinto.

"Ovim je što se tiče projekta jadar i Rio Tinto sve završeno. Gotovo je", rekla je premijerka tim povodom.

Prvi put na glasačka mesta u 2022, građani su izašli već u januaru kada su na referendumu odlučivali o promeni Ustava.

Većinom glasova Ustav je promenjen, pa je izbor tužioca i sudija izmešten iz Skupštine, dok je promenjena i unutrašnja organizacija pravosuđa.

"Srbija je ovim danas poslala jednu veoma pozitivnu sliku u svet i verujem da ćemo uspeti u narednom periodu da uradimo nešto za zemlju po pitanju dalje demokratizacije po putanju suštinski nezavisnog sudstva.

Glasanje ipak nije održano na Kosovu. Prištinska administracija zabranila je referendum pa je to bio prvi put da Srbi sa Kosova nisu mogli da glasaju na osnovu srpskih zakona.

SNS osvojio većinu na izborima

Tri meseca kasnije Kurti nije dozvolio ni glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima. S druge strane u centralnoj Srbiji i Vojvodini pravile su se gužve na glasačkim mestima. Sa 2.2 miliona osvojenih glasova ALeksandar Vučić pobedio je u prvom krugu, dok je koalicija okupljena oko njegove Srpske napredne stranke dobila 120 od 250 mandata u Skupštini.

"Uticaj ukrajinske krize bio je ogroman na rezultate izbora", rekao je tada Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Izbori 2022. predstavljali su i povratak opozicije u parlament. "Sledeće izbore, bar parlamentarne, nećemo čekati četiri godine. Mi ne možemo i nećemo da izdamo građane Srbije koji su se pokrenuli", rekao je Zdravko Ponoš, predsednički kandidat dela opozicije.

"Mi ćemo energiju sa blokada, sa protesta sa ulica uneti u institucije i unećemo poštovanje zakona i zeleno-leve ideje", rekao je Radomir Lazić iz Koalicije Moramo.

Izbori su označili i smenu političke garniture u Beogradu. SNS je nastavila da vodi glavni grad, ali ovog puta sa Aleksandrom Šapićem na čelu.

"Potrudiću se da budem zaista gradonačelnik jedank i pravičan prema svima", rekao je Šapić.

Ali tih dana postavljalo se i pitanje koliko će Šapić ostati na čelu Beograda, naročito posle sastanka koji su neki predstavili kao političko ppmirenje Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa. Lideru SSP-a ostali opozicioni prvaci zamerili su odlazak u Predsedništvo.

"Ovaj razgovor je bio težak, a za mene posebno težak i verovatno samo ja i moji najbliži znaju kroz šta sam prolazio ovih 10 godina", rekao je Đilas tom prilikom.

Na Kosovu barikade, napuštanje institucija, hapšenja 

Cela 2022. godina bila je obojena dešavanjima na Kosovu. Zabrana glasanja na referendumu i izborima bila je samo uvod u dalju eskalaciju neprijateljstava Beograda i Prištine. Prve barikade na severu bile su postavljene krajem jula zbog namere Aljbina Kurtija da uvede ulazno izlazne dokumenta za sve sa srpskim ličnim kartama kao i da primeni sistem nalepnica za registarske tablice.

Avgustvoski susret Vučića i Kurtija u Briselu nije rešio taj problem, ali je šatl diplomatijom naknadno odlučeno da se na graničnim prelazima postave obaveštenja na kojima piše da kosovska dokumenta mogu da se koriste iako ih Srbija ne priznaje, dok je pitanje preregistracije vozila odoloženo za novembar. Ali kako se približavao taj mesec rasle su tenzije. Smena policijskog komandira i najava kažnjavanja svih koji nemaju RKS tablice naterala je Srbe da se povuku iz svih kosovskih institucija, pa čak i pravosudnih.

Tenzije su rasle, a problemi se nagomilavali. Brojni upadi specijalnih policijskih snaga na sever, pretresi opštinskih izbornih komisija i na kraju hapšenje srpskih policajaca opet su doveli do barikada i najopasnije situacija na Kosovu u poslednjih 20 godina.

Čak 19 dana bili su blokirani putevi na severu, a isto toliko je trajalo traženje rešenja. Na kraju, Brisel i Vašington su dali pisane garancije Srbima, i na molbu zvaničnog Beograda, oni su se povukli sa barikada.

Euronews/Vladislav Ćup

Barikade na severu Kosova i Metohije

"Nema nijedne loše rečenice za nas, nijedne. Naprotiv. Mnogo dobrih rečenica za nas. Nijedne loše", rekao je Vučić.

I godinu pred nama najverovatnije će obeležiti odnosi Beograda i Prištine jer će u narednom periodu u centru pažnje biti i francusko-nemački predlog o normalizaciji odnosa. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija