Politika

Stranka Zajedno odabrala i trećeg kandidata za gradonačelnika: Može li u Srbiji da zaživi sistem predizbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

06/01/2023

-

20:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Zajedno predstavila je ove nedelje još jednog kandidata na predizborima te organizacije za gradonačelnika Beograda. Politikolog Dušan Marković je treći kandidat ove opozicione stranke, a očekuje se da će ih biti još jer je upućen poziv svim zainteresovanima. Onaj ko pobedi 5. marta biće i zvaničan kandidat na eventualnim gradskim izborima. 

Ovo je prvi put da neka stranka u Srbiji omogućava građanima da pre dana glasanja direktno biraju ko će biti na glasačkom listiću. Cilj je, kako ukazuju analitičari, dolazak do "najboljih kandidata", kao i da se podstakne mobilizacija birača. Takva tradicija do sada nije bila poznata u našoj zemlji, iako je ovakav način izbora korišćen u SAD, ali i u Mađarskoj gde je opozicija na prošlogodišnjim izborima imala jednog zajedničkog kandidata.

Predizbore stranke "Zajedno" nadziraće Biro za društvena istraživanja, a na čelu njihove Predizborne komisije biće profesorka Vesna Rakić Vodinelić. 

"Želim da pozovem građane u ovaj iskorak u pravcu demokratičnosti našeg društva, što u narednom periodu može da dovede do pravih, suštinskih promena", rekao je Marković.

U stranci Zajedno nadaju se promenama već na proleće, jer tada očekuju i traže gradske izbore. Pre toga, spremaju predizbore na kojima mogu da glasaju svi koji su zainteresovani i koji se registruju na njihovom sajtu. Onaj koji 5. marta tu pobedi biće i njihov kandidat na eventualnim gradskim izborima.

"Građani su takođe ti koji takođe mogu da biraju, zato što kada bi pitali, recimo, ljude s leve obale Dunava ili u Krnjači, Borči, pa koga bi vi voleli da vidite na mestu gradonačelnika, oni bi sami našli koga, oni znaju tog čoveka, on ima ime i prezime", rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsednik stranke Zajedno.

Predizori u SAD i Mađarskoj

Srbija nema tradiciju predizbora, poput, na primer Sjedinjenih Država, gde se kandidati za predsednika biraju i potvrđuju najpre u redovima demokrata ili republikanaca. Taj proces traje prilično dugo.

"Cilj predizbora je, sem dolaska do najboljih kandidata, jeste na neki način da se podstakne mobilizacija birača, jeste i da se na neki način taj proces učini pluralističnim i jeste na neki način i želja da se pokaže da su opozicione stranke sposobne da organizuju izbore na demokratski način", rekao je izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Predizbori su prošle godine bili organizovani i u Mađarskoj, gde je pobednik na izborima za gradonačelnika Budimpešte 2019. godine najpre pobedio na predizborima opozicije. 

Ipak, reklo bi se da poređenje s Mađarskom nije baš jednostavno. Mađarska opozicija se ujedinila i uspela da izvede veliki broj građana na predizbore. Međutim, i pored jedinstva i uspeha na lokalnim izborima pre skoro četiri godine, Orban i Fides su pobedili na parlamentarnim izborima u aprilu, a Orban je time obezbedio sebi i rekordan četvrti mandat. 

Kada je reč o Srbiji, Klačar kaže da da bi predizbori imali smisla za čitavu opoziciju, moraju da obuhvate njen najveći deo.

"Ovi izbori u okviru koalicije Zajedno će biti od koristi samo toj koaliciji, biće od koristi da oni vežbaju svoje demokratske procedure, biće od koristi da mobilišu birače i biće od koristi da pokušaju da kroz određenu vrstu personalizovanih kampanja, dođu do prepoznatljivih lica za beogradske izbore", rekao je on.

Podsetimo, od prethodnih beogradskih izbora prošlo je tek osam meseci, a mogućnost da oni budu ponovo raspisani visi u vazduhu praktično od zatvaranja samih birališta. Takvu mogućnost prvi je najavio lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, ali je pitanje prethodnih nedelja ponovo aktuelizovano.

Poslednji put na birališta se izlazilo 3. aprila kada se glasalo na vanrednim parlamentarnim, predsedničkim i izborima za Skupštinu Grada Beograda. Na formiranje vlasti čekalo se potom mesecima, a i pre nego što je ona formirana u Beogradu postojao je otvoren predlog da se glasanje ponovi do kraja godine. Godina je prošla, ali su beogradski izbori ostali otvorena opcija koja je, s vremena na vreme, "zagrevana" kako izjavama iz redova opozicije, tako i inicijativom za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića koja se već jednom našla pred odbornicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija