Politika

Izbori u Beogradu - pitanje koje visi u vazduhu: Tri faktora utiču na odluku o prevremenom glasanju, a jedan je Šapić

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

04/01/2023

-

09:59

Izbori u Beogradu - pitanje koje visi u vazduhu: Tri faktora utiču na odluku o prevremenom glasanju, a jedan je Šapić
Izbori u Beogradu - pitanje koje visi u vazduhu: Tri faktora utiču na odluku o prevremenom glasanju, a jedan je Šapić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Od prethodnih beogradskih izbora prošlo je tek osam meseci, a mogućnost da oni budu ponovo raspisani visi u vazduhu praktično od zatvaranja samih birališta. Takvu mogućnost prvi je najavio lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, a pitanje je prethodnih dana ponovo aktuelizovano. I iako analitičari smatraju da šansa da oni budu održani naredne godine zaista postoji, mogućnost da se to desi već na proleće je mala. Odluka je, kažu, na vladajućoj stranci, a jedan od faktora koji će uticati na nju jeste i aktuleni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Poslednji put na birališta se izlazilo 3. aprila kada se glasalo na vanrednim parlamentarnim, predsedničkim i izborima za Skupštinu Grada Beograda. Na formiranje vlasti čekalo se potom mesecima, a i pre nego što je ona formirana u Beogradu postojao je otvoren predlog da se glasanje ponovi do kraja godine. Godina je prošla, ali su beogradski izbori ostali otvorena opcija koja je, s vremena na vreme, "zagrevana" kako izjavama iz redova opozicije, tako i inicijativom za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića koja se već jednom našla pred odbornicima.

Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, određene šanse da beogradski izbori budu raspisani naredne godine zaista postoje, iako se ne može sa sigurnošću reći kada bi se tačno oni održali. Odluku o njima doneće vladajuća stranka shodno onome što bude njihova politička procena, a ona će, dodaje, zavisiti od barem tri stvari.

"Prva je naravno koliko će izbori uopšte moći da budu tema u kontekstu rata u Ukrajini, kosovske krize, energetike, ekonomije, puno je prioriteta koji se na neki način na stolu u ovom momentu pre izbora. Možda i najvažniji razlog jeste kako će ti izbori da se smeste u čitav predizborni kontekst koji nas očekuje 2024. godine kada su zakazani redovni lokalni izbori i kada postoji velika verovatnoća da budu i vanredni parlamentarni izbori jer je vladajuća stranka već oročila rad ove izvršne vlasti na 2024. godinu. Zavisiće i od toga kako će Aleksandar Šapić da obavlja svoj mandat do tih eventualnih izbora", istakao je Klačar.

A upravo vlast Šapića u tom kontekstu postaje jedna od najvažnih tema. Kako kažu stručnjaci, za lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića biće važno to kako javnost oceni Šapićevo delovanje kao prvog čoveka grada.

Izbori pod znakom pitanja

Sa zahtevom da se izbori u Beogradu ponovo održe, kao predstavnik najveće opozicione koalicije Ujedinjeni za Srbiju, izašao je Dragan Đilas. On je, uprkos negodovanju svojih koalicionih partnera upravo o tome razgovarao sa Vučićem, a nakon tog sastanka, Vučić je i potvrdio da do novih izbora može doći, "ukoliko postoji sumnja u njihov legitimitet".

"Ukoliko najveća opoziciona lista bude želela da ide na prevremene beogradske izbore, mi smo spremni i nemamo problem da oni budu i pre šest meseci, koliko je neki razuman rok. To će biti moj predlog Predsedništvu i Glavnom odboru Srpske napredne stranke", rekao je Vučić.

Đilas je i u nedavnom gostovanju na Euronews Srbija ponovio da njegova stranka zahteva gradske izbore, te da je pravo vreme da opozicioni partneri kažu da li ih žele i kada. On, međutim, smatra i da će naredne jeseni Srbija imati izbore zapravo na svim nivoima.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Meni se čini da ti izbori, i ako budu, da će pre biti u neko rano ili kasno leto ili u jesen čak, ako bi uopšte bili. Zašto kažem ako - zato što se od tog momenta kada su se ti izbori činili izvesnim do danas promenilo puno stvari i čini mi se zapravo da će ti izbori sada, bez obzira što su oni na neki način nastali kao dogovor dvojice lidera ili obećanje koje je dato na zajedničkom sastanku, meni se ipak čini zapravo da će se odluka o tim izborima ipak donositi dominantno u vladajućoj stranci i shodno onome što bude njihova politička procena", rekao je Klačar.

A da će sve zavisiti od toga i šta pokažu istraživanja kako SNS i SPS "stoje u gradu" smatra i politikolog Boban Stojanović. On za Euronews Srbija kaže da sve zavisi od ove dve stranke koje i imaju većinu u Beogradu.

"Zašto bi neko rizikovao da raspiše izbore na kojima može da izgubi vlast. Odluka zavisi od istraživanja. Ako istraživanja pokažu da SNS i SPS imaju većinu onda možemo da očekujemo izbore. Ako slučajno bude postojala šansa da se vlast na izborima promeni njih sigurno neće biti", istakao je Stojanović.

Faktor Šapić

Iako je, kako kaže Stojanović, ranije mislio da će odluku o izborima zavisiti isključivo od Vučića, ali sve se više nameće da bi uticaj mogao da ima i Šapić.

"Ušao je u politike koje su popularne biračima. S druge strane, Šapić pokazuje značajnu autonomiju i čak sukobe sa određenim delovima SNS. Njega ne brane režimski mediji, često je na vetrometini. Da bi se raspisali izbori morate da smenite Šapića ili on da podnese ostavku. Šapić će podneti ostavku ako bude nosilac liste na novim izborima i siguran stari- novi gradonačelnik Beograda. To je jedna stvar, a druga da ga smene. Imali smo već jedan pokušaj. Mislim da SNS ne sme da uđe u kampanju da ga smeni", istakao je Stojanović.

Tanjug/Zoran Žestić

 

A Šapić je, kako se čini, za kratko vreme povukao dosta poteza kojim se "učvrstio" na vlasti. Neki u tom kontekstu vide i njegovu nedavnu najavu da će u glavnom gradu udžbenici za đake i vrtići biti besplatni. Kako je rekao Stojanović, ovo je "popularna i sa političke tačke gledišta izuzetno isplativa odluka".

"Nema osobe koja može da vam zameri što ste uveli jednu vrstu socijalnog programa, besplatne udžbenike osnovcima i srednjoškolcima i da roditelji ne plaćaju vrtiće. Znam koliko to utiče na kućni budžet porodice koja ima prosečna primanja ili su primanja ispod proseka. Besplatni udžbenici će značajno od septembra da rasterete kućne budžete. To je socijalna mera", rekao je on.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

A da je za potencijalne izbore "faktor Šapić" veoma važan smatra i Klačar, koji kaže da gradonačelnik po dobijanju te funkcije nije dobio "vetar u leđa" od strane stranke koliko se to možda očekivalo, te da će za Vučića biti važno kako novog gradonačelnika percipira javnost.

"On radi bitno drugačije stvari nego što je to radio u ranijem mandatu prevashodno Goran Vesić. Drugačije su posloženi prioriteti, manje je prisutan u javnosti i ja mislim da će zapravo Vučić da da dovoljno vremena Šapiću da na toj poziciji uspe. Zašto? Zato što Vučić na taj način zadržava mogućnost da u slučaju dobrog rezultata izbore u Beogradu ne raspiše, ali ukoliko se pokaže da on nije adekvatno obavljao svoju gradonačelničku funkciju Vučić može to da iskoristi kao način da raspiše izbore, da pokuša da sa nekim drugim izborima gde će Vučić imati glavnu ulogu u kampanji da dođe do vlasti, pa da onda izmeša karte u gradu", zaključio je Klačar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija