Politika

Sastanak u Ambasadi SAD u Prištini iza zatvorenih vrata: Razgovori o ZSO iz različitih perspektiva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, A. Ćup, Tanjug

31/01/2023

-

11:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iza zatvorenih vrata danas se u Ambasadi SAD u Prištini održan je sastanak o Zajednici srpskih opština kome su prisustvovali članovi civilnog društva, vladini zvaničnici, lideri političkih partija i diplomate. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, oko zgrade Ambasade bile su vidljive jake mere obezbeđenja.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je nakon današnje diskusije o ZSO u zgradi ambasade, naveo je da će SAD nastaviti da se zalažu za sporovođenje svih obaveza iz dijaloga.

On je na Tviteru zahvalio svima koji su učestvovali na današnjem sastanku o Zajednici srpskih opština i podelili svoje stavove o tom pitanju.

"Danas smo održali diskusiju u zgradi ambasade SAD u Prištini o Zajednici opština sa srpskom većinom. Zahvalni smo različitim prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost. Nastavljamo da se zalažemo za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga“, rekao je Hovenijer.

 

 

 

Uoči sastanka, Ambasada je na ovoj društvenoj mreži objavila najavu današnjeg događaja.

"Ovog jutra, ambasada SAD u Prištini održaće sastanak o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu. Radujemo se što ćemo čuti promišljene perspektive različitih grupa lidera civilnog društva, vladinih zvaničnika i političkih lidera", piše u objavi na Tviter nalog Ambasade SAD u Prištini.

Kosovski premijer Aljbin Kurti prethodno je rekao da na taj sastanak on nije pozvan, a Ambasada SAD u Prištini saopštila je uoči sastanka da su iz njegove i kancelarije i predsednice Vjose Osmani potvrdili učešće u diskusiji.

Sam Kurti je rekao da sastanku prisustvuje predsednik njegovog kabineta, kao i ministri vlade, prenosi "Reporteri".

Prisustvo sastanaku potvrdili su i predstavnici dve opozicione stranke, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, kao i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, prenose prištinski mediji.

Portparol Demokratske partije Kosova Faton Abdulahu potvrdio je da predsednik te stranke Memlji Krasnići neće moći da prisustvuje, jer će biti u poseti SAD, ali da će delegirati visokog predstavnika stranke.

Demokratski savez Kosova je saopštio da će na sastanku o ZSO učestvovati predstavnik partijskih struktura.

Ambasada SAD je na diskusiju pozvala i zamenicu premijera Kosova Doniku Gervalu. Ministar za zajednice u vladi Kosova Nenad Rašić takođe je najavio da će otići na sastanak.

Američka ambasada je ranije saopštila da diskusija o ZSO ima za cilj da se "unapredi integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture" i da je to "odraz dugogodišnjeg prijateljstva Amerike i podrške narodu Kosova".

Beograd i Priština su u okviru Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine i dopunjenog 2015. dogovorile formiranje ZSO. Priština do danas nije ispunila obaveze na koje se obavezala potpisivanjem i nije formirala ZSO. Vlada Kosova, koju predvodi Kurti, protivi se osnivanju ZSO i primeni Briselskog sporazuma.

Savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza.

Šole i Eskobar, u autorskom tekstu za prištinsku Kohu, objašnjavaju kako bi izgledala Zajednica i navode da su među najvažnijim ciljevima SAD na Zapadnom Balkanu da pomognu "u stvaranju uslova za zdrave, mirne i stabilne odnose Srbije i Kosova", ocenjujući da je ovo istorijska prilika koju obe strane treba da iskoriste.

Za danas za 14 sati je zakazan protest Pokreta Samoopredeljnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji se protiv formiranju Zajednice srpskih opština.

Uoči ovog sastanka Albanijan post objavio je non pejper u kome se navode posledice odbijanja evropskog predloga za rešavanje kosovskog problema, dok je Fondacija Fridrih Ebert objavila svoj nacrt statuza ZSO, što, kako kaže reporterka Euronews Srbija, poznavaoci tumače kao dodatni pritisak i za formiranje ZSO, odnosno za prihvatanje američko-evropskog predloga za rešavanje kosovskog pitanja.

Komentari (0)

Srbija