Politika

Dačić u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

15:53

Dačić u Vašingtonu na Molitvenom doručku
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvuje u Vašingtonu Molitvenom doručku koji se održava svakog prvog četvrtka u februaru, a učesnicima skupa tradicionalno se obraća predsednik SAD.

Taj značajan događaj okuplja oko 3.500 zvanica, među kojima su članovi američkog Kongresa, političari, vojni lideri i gosti iz stotinak zemalja. Današnjem 71. po redu Molitvenom doručku, koji je počeo u 7.30 po lokalnom vremenu, prisustvuje i ambasador Marko Đurić.

Predsednik SAD okupljenima se obratio iz Kogresa, kao i prošle godine, sa istovremenog skupa kome prisustvuju isključivo članovi Kongresa i američki državljani. Bajden je naglasio da mu je čast što nastavlja tradiciju koji je započeo 34. predsednik SAD Dvajt Azenhauer i poslao poruku jedinstva i međusobnog poštovanja, bez obzira na religijske i sve druge razlike.

To je forum koji je ustanovljen iz želje da se na trenutak zaborave političke razlike i da se u dobroj komunikaciji, bez formalnih opterećenja, lideri iz različitih oblasti političkog, društvenog i privrednog života sastanu i razmene informacije, namere i platforme za delovanje Počasni gost Molitvenog doručka je američki predsednik, a svake godine prisutan je i gost iznenađenja i čiji identitet se ne otkriva pre početka događaja.

Molitveni doručak ustanovljen je 1953. godine kada je predsednik Ajzenhauer, na inicijativu metodističkog sveštenika Abrahama Veridea, pozvao senatora Frenka Karlsona da se sa predstavnicima vlade i opozicije pomole za Ameriku.

Prvobitna ideja da se političari iz SAD, iz vlasti i opozicije, okupljeni na jednom mestu zajedno mole za mir i uspeh Amerike, prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se, pored domaćih, pozivaju i svetski lideri i političari da zajedno pošalju poruke mira i solidarnosti u svetu.

Skup prate i dešavanja na marginama, kao i seminari, tako da je Molitveni doručak prerastao u forum političkih, društvenih i poslovnih lidera na neformalnoj osnovi. Kopredsedavajući su uvek predstavnici Demokrata i Republikanaca.

Deo programa rezervisan je za bilateralne sastanke učesnika sa kongresmenima, senatorima, privrednicima i drugim značajnim zvaničnicima iz SAD. Iz Srbije skupu prisustvuju i Vladimir Marinković, Meho Mahmutović, Aleksandar Karađorđević, Vuk Drašković, Dalibor Jevtić.

Dačić se juče sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta Derekom Šoleom i Garbijelom Eskobarom, kongresmenkom Klaudijom Teni, senatorom Ronom Džonsonom, predstavnicima jevrejskih organizacija koje su veoma bitne na medjunorodnoj sceni, kao i sa stranačkim institutima - demokratskim i republikanskim NDI i IRI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija