Politika

Brnabić o formulaciji "Republic Kosovo" u tekstu na sajtu Vlade: Neoprostiva gruba greška, posledice za odgovorne

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2023

-

09:17

Brnabić o formulaciji "Republic Kosovo" u tekstu na sajtu Vlade: Neoprostiva gruba greška, posledice za odgovorne
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izvinila se danas građanima što se na sajtu Vlade pojavio tekst na engleskom jeziku gde je Kosovo i Metohija prevedeno kao Republic Kosovo ističući da je to gruba i neoprostiva greška.

Brnabić je na RTS kazala da za tu grešku odgovornost snosi internet tim i pres služba, kojoj internet tim i pripada.

"To je gruba, neoprostiva greška prevodioca i to prevodioca koji je u Vladi od 2001. godine, nije na ugovoru, master engleskog jezika, greška je te osobe, ali i drugih koji nisu proverili", kazala je premijerka.

Naglašava da će posledice snositi ljudi koji su za to odgovorni jer su napravili grubu i neoprostivu grešku, ogroman disciplinski prekršaj. Ističe da je taj dokument odmah povučen sa sajta Vlade Srbije, ali i da joj je žao što to koristi deo opozicije i dalje deli na društvenim mrežama i daje mogućnost Prištini da to koristi protiv Beograda.

"Dolazak Lajčaka u Beograd dodatni vid pritiska"

Brnabić je izjavila i da su da su diplomatske aktivnosti za rešavanje kosovskog pitanja povećane, kao i pritisci dodajući da je dolazak specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka dodatni vid pritiska.

Ona je za RTS kazala da nisu čudne pojačane diplomatske aktivnosti, kao ni pritisci s obzirom na situaciju u svetu, odnosno rat na istoku Evrope u kojem posredno učestvuje ceo stari kontinent, ali i velike tenzije između od SAD i Kine.

"Nikome ne odgovaraju novi sukobi na tlu Evrope i žele da ugase sva moguća žarišta, ali i da skinu primere potencijalnih presedana što Kosovo i Metohija jeste jer je oduzeto suprotno međunarodnom pravu", kazala je Brnabić.

Podsetila je da je SR Jugoslavija bombardovana bez sag UN, a onda su, kako kaže, nam oduzeli deo teritorije, makar one zemlje koje su priznale tzv nezavisnost Kosova.

"One zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova žele da nema presedana tako da je nekoliko faktora koji utuiču na to što Zapad želi da ovo pitanje skloni sa dnevnog reda", kazala je premijerka.

Brnabić istče i da su i predsednik Aleksandar Vučić i ona uvek govorili da nam ne odgovara zamrznuti konflikt.

"Ako imamo zamrznuti konflikt, uvek može doći do sukoba - dođe Aljbin Kurti koji nema nikakvog plana za prosperitet ni za Albance, a kamoli Srbe i želi da nedostatak ekonomske i političke vizije nadoknadi nestabilnošću i to vidimo u poslednje dve godine, za 24 meseca bilo je više od 300 napada na Srbe i niko nije odgovarao", rekla je Brnabić.

"Ni nama, ni Srbima sa KiM ne odgovara zamrznuti konflikt", istakla je ona i dodala da do većih sukoba nije došlo samo zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića.

Podseća da je Vučić 2017. godine pozvao na unutrašnji dijalog i da se napravi jedinstvo za dalje očuvanje KiM, ali da pod jedan se utiče na bezbedan život Srbima u južnoj pokrajini.

"To je rešenje koje pod ovakvim geopolitičkim okolnostima moramo da tražimo", kazala je.

Za dolazak Miroslava Lajčaka, premijerka dodaje da će prvo ići u Prištinu gde je prva tema Zajednica srpskih opština, nakon čega će doći u Beograd gde će se sastati sa predsednikom.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice u vezi sa ZSO"

Brnabić je navela i da veruje u garancije međunarodne zajednice da će Zajednica srpskih opština biti forimrana, ali i navela da je svesna da će biti mnogo pritisaka, manipulacija i pokušaja da se izvrdaju dogovoreni principi iz potpisanog sporazuma.

"Verujem u garancije međunarodne zajednice, ne znam na koji bi drugačiji način sutra granatovali bilo koji novi dogovor, ako ne bi uspeli da garantuju prvi sporauzm o normalizaciji odnosa. Da li će biti lako, neće, da li će biti pokušaja manipulacije, verujem da će ih biti mnogo, kao i da će mnogi prijatelji Prištine nastojati da izvrdaju i principe iz 2015, ali oni su na papiru, insistiraćemo na njima", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

"Biće teško i komplikovano i zato nam je važno da imamo kakvo takvo jedinstvo, da insistiramo na tome", rekla je ona i izrazila žaljenje zbog svega što se u četvrtak dogodilo u parlamentu.
Sve što smo videli u parlamentu suprotno je onome što nam treba danas, rekla je Brnabić.

"Potrebno nam je jedinstvo, a ne da opozicija nasrne na predsednika, da svi mediji u Prišitni to iskoriste i svi regionalni kojima je interes da pokažu da u Srbiji ne postoji jedinstvo, da je politička situacija nestabilna, da je Srbija na ivici fizičkih obračuna", kazala je Brnabić.

Na pitanje da li očekuje dodatni pritisak na Aljbina Kurtija, koji se svakom izjavom udaljava od ZSO i navodi šest uslova, Brnabić je navela da smo od njega čuli besmislene uslove.

"Ono što je naša osnovna poruka je da je ZSO ispregovarana pre 10 godina, onda se dalje radilo na razradi tog dogovora i 2015. je potpisan još jedan sporazum koji jasno govori o nadležnostima, ko treba da formira ZSO a to je upravljački tim", navela je Brnabić.

Naglasila je da tu nema nikakvih nepoznanica, te da je u ovom trenutku na dnevnom redu jedino implementacija Briselskog sporazuma, kao prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ponovila je da je Beograd sve obaveze ispunio i da je sada red na Aljbinu Kurtiju i Prišitni da ispuni obaveze bez ikakvih daljih uslovljavanja. Dodala je da je važno da podseti da se sada jasno vidi, da su oni koji su kritikovali Brisleski sporazum, bili kratkovidi i nisu razumeli šta će se dešavati u narednih 10 godina.

"Nisu razumeli ni to koliko je bilo važno što je Aleksandar Vučić tada kao prvi potpredsednik vlade insistirao na tim ovlašćenjima koje treba da ima ZSO i kasnije kao predsednik vlade završio taj posao, tako da danas kosovski Albanci od ZSO beže kao đavo od krsta", kazala je Brnabić.
Podsetila je na reči poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija da je ZSO Kosovu omča oko vrata.

Naglasila je da se samo u tim rečenicama vidi kako je Aleksandar Vučić dobro pregovarao i koliko se držimo ZSO, jer je ona danas nešto što osigurava bezbednost Srbima na KiM, da oni rukovode najvažnijim aspektima života na KiM, ali i da u tome Srbija direktno učestvuje.

Premijerka je navela i da je nedopustivo da pojedini predstavnici nacionalnih manjina iz centralne Srbije tretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji kao manjinu, jer je Kosmet automna pokrajina Republike Srbije.

Komentarišući sastanak Aljbina Kurtija, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina u Prištini, istakla da je to s jedne strane pokušaj da se destabilizuje centralna Srbija, a s druge strane, pokušaj manipulacije oko Zajednice srpskih opština i traženja da tako nešto postoji na teritoriji centralne Srbije.

"To je neuporedivo", istakla je Brnabić, gostujući na RTS-u.

Naglasila je da je tužno kada čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine, ne sve, nego pojedine predstavnike, koji pokušavaju da sličan mehanizam implementiraju na teritoriji centralne Srbije.

"Nikako nije jednako i isto", istakla je premijerka.

Ukazala je na to da se u Savetu Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine i navela da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalne savete i da učestvuju u političkom, društvenom životu i ekonomskom životu.

Komentari (2)

Felix

06.02.2023 09:46

Ne zamajavsjtevnarod,Kosovo je završena priča a ZSO bacanje prašine u oči.PriznatimKosovo i idemo dalje

Milutinac

06.02.2023 11:52

Zla Rusija NIKAD Srbiji nije pomogla, nego uvek finansirala razne stranke i organizacije koje su bile protiv Srbije. Protin NATO,protiv EU,protiv sporazuma,protiv dobrih susedskih odnosa...To je ta ZLA Rusija uradila. Zato vreme je da joj stavimo NAJTEŽE moguće sankcije.Zaslužila.

Srbija