Politika

Evropski savet: Srbija nije među državama koje su podržale drugi paket sankcija Belorusiji

Komentari

Autor: Euractiv, Euronews Srbija

06/07/2021

-

16:16

Evropski savet: Srbija nije među državama koje su podržale drugi paket sankcija Belorusiji
Evropski savet: Srbija nije među državama koje su podržale drugi paket sankcija Belorusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je jedina od zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja se nije saglasila sa poslednjim paketom sankcija Belorusiji, prenosi Euractiv.rs, pozivajući se na saopštenje Evropskog saveta.

U saopštenju Evropskog saveta, Srbije nema među zemljama koje su podržale odluku EU o uvođenju kaznenih mera protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava i represije nad civilnim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona, donetu 21. juna.

Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je veliki broj sudija i tužilaca "odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivinstima i demonstrantima", kako se objašnjava u odluci Saveta, prenosi portal Euractiv.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija, takođe su na spisku za sankcije zbog "koristi i podrške režima Lukašenka".

Ovu odluku podržale su zemlje kandidati Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora, navedeno je u saopštenju.

Srbija podržala drugu odluku

Ipak, Srbija je podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije.

U pitanju je državno preduzeće za kontrolu aviosaobraćaja.

U odluci Saveta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmeravanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku 23. maja u cilju hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.

"Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Srbija je ranije podržala odluku Saveta EU, donetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mera uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

Preporuka za vas

Nove sankcije EU protiv pojedinaca i entiteta u Belorusiji zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava
Vojske Srbije, Rusije i Belorusije opet zajedno vežbale, "Slovensko bratstvo 2021" održano uprkos kritikama Evropskog parlamenta

Komentari (0)

Srbija